Förbannad Gävlebo möter raggare i tv-serie – diskuterar infekterad konflikt i centrala Gävle


Tidningen har flera gånger tidigare berättat om den hätska stämningen som rått mellan boende i centrala Gävle och raggare som spelat hög musik och festat nära en parkering i korsningen Norra Köpmangatan/Ruddammsgatan.

Dick Gillving var en av dem som bodde vid parkeringen kallad “Pisset” där raggarna höll till. När tidningen intervjuade honom 2015 sa han så här om situationen:

– Jag är skitpissed, det har runnit över ordentligt. Jag åker raggarbil själv och dessa personer förstör ryktet för övriga raggare. Jag är nästan aldrig utvilad på morgonen, sa Dick Gillving.

Nu har SVT snappat upp konflikten och i måndags visades “Mötet” på SVT 1. Programidén är enkel. Två personer med vitt skilda åsikter möts för att diskutera “problemet”. Varför tycker de som de gör? Vilka är deras bästa argument? Och när de möts ansikte mot ansikte, kan de då förstå varandra lite bättre?

– Hur roligt är det att gå upp och jobba när man inte får sova på nätterna. Någon måste få stopp på dem, säger Dick i programmet.

Tim Gibbs från Stockholm tillhör motorklubben Mattsvart, vars medlemmar finns över hela landet och kallar sig ”pilsnerraggare”. I programmet uttrycker han att det gnälls för mycket på den kultur han representerar och att de som valt att bo centralt i en stad får räkna med oljud.

– Sätt på dig ett par öronproppar och gå och lägg dig igen, säger Tim Gibbs.

– Många tror att vi bara vill störa, men vi vill ju ha kul! Kan de inte se det från vår synvinkel?

Det här är dock inte första gången boende i centrala Gävle möter raggarna för att diskutera situationen. I maj 2015 möttes man på samma parkering – och då slutade det i samförstånd.

– Det var ett bra initiativ, för det här är ett allmänt problem. Jag förstår deras frustration när de inte får sova. Problemet är att det inte finns några lagar, men det måste finnas sunt förnuft hos de som kör, sa Micke Lassander, ordförande för motorklubben Razorback’s.

Till slut enades de om att sunt förnuft ska råda när det gäller volymen på musiken, att raggarna ska försöka hitta en annan parkering där de kan samlas, och att de boende ska kunna komma och prata med de som har för högt på.

“Mötet” kan ses på SVT Play fram till 1 maj 2021.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar