Björn ”Bernie” Norén budade på Propulsion | Trav


När Propulsion såldes på Tattersalls Summer Mixed Sales på Meadowlands i East Rutherford i New Jersey var hingsten fyra år. Vid tidpunkten hade han gjort 21 starter, tagit åtta segrar och sprungit in 86 000 dollar. 

Hästen hade dessutom ett rekord på 1.09,7. 

Han blev auktionens dyraste häst när han såldes för 210 000 dollar, något som då motsvarade cirka 1,8 miljoner kronor. Och fick sedan följa med Stall Zet och Daniel Redén hem.  

Men det fanns en annan svensk som också var med och bjöd. Björn ”Bernie” Norén har företrätt flera stora stall och sedan ett par år tillbaka arbetar han för Knutsson Trotting. 

Han budade också på Propulsion men hade ett tak på 205 000 dollar vilket gjorde att han förlorade budgivningen. 

– Det fanns ingen information då om att han var nervsnittad på auktionen, sen får de säga vad de vill. Och det vet jag för jag var med och bjöd på hästen, säger ”Bernie”. 

”Jag har katalogen kvar” 

Björn ”Bernie” Norén berättar att det heller inte hade varit möjligt att se vid auktionstillfället. 

– Det här går inte alls att se. Det är först när man rakar hästen, som man har gjort nu, så man kan se ärren. Men det går inte att se annars. Det var 2015 som jag var på auktionen så mitt minne är inte hundra men jag hade absolut inte bjudit på hästen om jag visste att den var nervsnittad, säger han och fortsätter: 

– Det står inte på auktionssidan och jag har katalogen kvar. 

”Väldigt sorglig historia” 

Vidare berättar han att papperna om Propulsions ingrepp om att hästen nervsnittats skickades in till USTA (US Trotting Association) efter auktionen. 

– Men sen är det ju med på exportpapperna när de kommer till Sverige. Den som importerade hästen borde ha sett det och speciellt ST (Svensk Travsport). Det blir en väldigt sorglig historia för det här skulle aldrig ha hänt. Problemen kommer från att ST godkände det här från första början.expressen

Related posts

lämna en kommentar