Liv eller död, valet borde vara enkelt


Coronaspridningen ökar igen. Situationen är nu så pass allvarlig att man i fem regioner infört lokala allmänna råd. I grannregionen Uppsala och i övriga regioner som de lokala råden införts innebär det bland annat att medborgarna förväntas begränsa sina besök i butiker till matbutiker och apotek och så långt det är möjligt endast träffa de människor man bor med.

Samtidigt har Tyskland och Frankrike valt att stänga ner ytterligare. Den andra våg som forskare befarade skulle komma, verkar vara här nu.

Coronapandemin har än en gång visat att den globala byn är väldigt, väldigt liten. På mycket kort tid spred sig ett virus från Wuhan i Kina till Älvkarleby i Sverige. Kriget i Syrien ledde människor hela vägen från Aleppo till Gävle. Vad som händer i andra länder angår oss, hur deras maktstrukturer ser ut angår oss. Klimatkris, pandemier och krig är inte något som händer andra. Det händer oss.

I Gävleborg ser coronautvecklingen inte alls bra ut. Smittspridningen pekar brant uppåt även i Region Gävleborg. Störst är smittspridningen just nu i Gävleborg bland de som är mellan 20 och 39 år.

Till Arbetarbladet säger smittskyddsläkaren Lars Wesslén att utbrott sker runt om i länet, bland annat på arbetsplatser, men nu även inom äldreomsorgen. Att du tröttnat på att sitta hemma och inte träffa dina vänner riskerar i värsta fall leda till att någons mamma dör.

Den svenska coronastrategin litar på att varje svensk faktiskt vill och kan göra rätt. Att vi klarar av att ta till oss Folkhälsomyndighetens väldigt enkla råd och agera i enlighet med dem. Att verkligheten tyvärr inte är riktigt så enkel visar bland annat kritiken mot att det inte blev möjligt att spela hockey med flera hundra i publiken tidigare i höstas.

Så här några veckor senare är det uppenbart varför det hade varit en väldigt, väldigt dålig idé.

Den svenska strategin bygger utöver eget ansvar också på att strategin ska vara långsiktigt hållbar. Vi ska helt enkelt orka leva våra liv i enlighet med den, även om det krävs att vi lever på det här sättet i flera år.

I intervjun i Arbetarbladet i veckan är Lars Wesslén väldigt tydlig med vilka det är som smittats i Gävleborg:

“I samband med smittspårningen ser vi att de som smittats inte följt de här enkla råden.”

Sedan säger han något lika genialt som uppmuntrande:

“Jag har varit infektionsläkare i 40 år och träffat smittsamma patienter och aldrig blivit smittad. De här råden fungerar.”

Det är väldigt svårt att argumentera mot 40 år av att träffa smittsamma patienter.

Livet, eller döden. Valet borde inte vara så svårt.

Särskilt inte när vad vårt land förväntas göra är att tvätta händerna, hålla avstånd, hosta i armvecket och inte bete sig som en komplett idiot som struntar i om andra lever eller dör.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar