Hammarby till damallsvenskan – så ska de satsa vidare


2019 missades avancemanget i sista omgången. 2020 säkrade Hammarby uppflyttning redan med två omgångar kvar.

På lördagen blev platsen i damallsvenskan nästa år ett faktum.

– Vi har inte stuckit under stol med att vi ska gå upp. Jag gillar inte att gömma mig bakom saker och all forskning jag läst säger att tydliga målsättningar är bra, säger sportchef Johan Lager.

Målsättningen är nu infriad och därmed fortsätter resan mot den absoluta toppen av svensk fotboll.

– Vi har kommit ganska långt inför nästa år men har tvingats jobba efter två olika scenarion. Så vi har förberett oss ganska mycket för båda alternativen, säger sportchefen.

Nu kan han gå all in på det allsvenska spåret.

– Vi har stora ambitioner och följer vår plan än så länge. Ambitionen är att fortsätta vår väg framåt och snabbt etablera oss för att sedan ta oss vidare därifrån. Vi har samma målsättning som herrarna varje år, att vara ett topplag i allsvenskan och kontinuerligt spela i Europa, säger Hammarbys sportchef.

Hur förutsättningarna kommer att se ut är inte helt spikat ännu.

– Det här coronaåret har varit tufft för alla klubbar och budgetarbetet pågår, men jag har fått en del förhandsbesked och det låter positivt. Men helt klart blir det inte förrän kanske i december. Vi har höga ambitioner och tror att vi kommer kunna fortsätta vår satsning, säger Lager.

Hur kommer målsättningen se ut första året?

– Lite beror det på budgeten hur högt man kan sikta det första året. Vi ska ha respekt för lagen som är där och har erfarenhet av att spela där. Även om vi kan värva etablerade spelare ska de spela in sig i laget och vi ska vänja oss vid det allsvenska tempot. Vi har full respekt för det, vi ska sätta ihop en så bra trupp som möjligt och spela ihop oss.

– Men jag tycker redan vi fått kvitton på att många av våra spelare redan är redo.

Dialog med nyförvärv

Hammarby har jobbat med att skriva längre avtal med många av sina spelare, vilket gör att föreningen jämfört med många andra klubbar står väl rustade inför 2021.

Spelare som June Pedersen, Hanna Folkesson, Alice Carlsson och Emilia Larsson har till exempel avtal.

– Vi har avtal med många startspelare och har en bra stomme. Det känns sjukt skönt. Att gå upp och behöva förlänga med alla spelare är dels tidskrävande och jobbigt men det är också så att vissa lag som gått upp har tappat nyckelspelare. Det här ger arbetsro, säger Johan Lager.

Dialog med nyförvärv pågår redan sedan en tid tillbaka.

– Det är klart att vi har diskussioner med intressanta spelare. Det känns som vi är väl förberedda och på tränarsidan har vi avtal, säger Johan Lager.

Att AIK och Hammarby tar steget upp innebär nu att det kan bli tre storklubbar från Stockholmsområdet i damallsvenskan nästa säsong. Djurgården slåss för att hålla sig kvar och ligger just nu på säker mark.

– Fantastiskt för damallsvenskan och svensk damfotboll överhuvudtaget. Det kan bli enorma publikmatcher, säger Johan Lager. expressen

Related posts

lämna en kommentar