Att Annie Lööf är nöjd är inte bra


Turerna kring vår arbetsrätt och trygghet på jobbet fortsätter.

Under torsdagen lämnade regeringen besked om att man nu jobbar vidare från den överenskommelse som finns mellan PTK (Tjänstemannakartellen) och Svenskt Näringsliv. En utredning som Socialdemokraternas verkställande utskott i veckan för övrigt till sist kom fram till att man säger nej till som underlag för förändringarna av arbetsrätten.

Det är ett pip fem i tolv från en socialdemokrati som borde vara mycket tydligare med att man faktiskt står på arbetstagarnas sida.

Men tyvärr ser det inte ut så. Sämjan i Januarigänget har prioriterats, vilket i grunden är orimligt eftersom Centern bespetsats sig på att mitt i en pandemi driva igenom förändringar av arbetsrätten som minskar vår trygghet och riskerar leda till en rad problem på arbetsmarknaden.

LO har dock sagt nej till det förhandlingsresultat som finns mellan PTK och Svenskt Näringsliv och det är naturligtvis ett problem. LO är en viktig aktör på den svenska arbetsmarknaden och det betyder också att LO måste få inflytande i arbetet framåt. Här kan dock också konstateras att LO också välkomnar att vad som kommer ligga till grund för arbetet med att förändra arbetsrätten inte blir LAS-utredningen. Här kan också sägas att IF Metall anser att uppgörelsen som finns faktiskt är acceptabel, och enade har inte heller LO-förbunden varit i processen kring arbetsrätten.

Att regeringen nu tänker jobba vidare från det förslag som finns istället för från den LAS-utredning som redan dömts ut av en rad instanser är en kompromisslösning. Det betyder att vi slipper LAS-utredningen som bas för förändringar av arbetsrätten, vilket är bra. Men än bättre hade varit om vad som legat till grund för arbetet varit ett underlag som även LO sagt ja till.

Att Vänsterpartiet fortsätter driva på Socialdemokraterna i LAS-frågan är därför viktigt. Precis som LO välkomnar Vänsterpartiet det faktum att LAS-utredningen förkastas som underlag för förändringar av arbetsrätten. Men hotet från vänster om att fälla regeringen ligger kvar. Vänsterpartiet kommer inte acceptera att regeringen försöker tvinga på LO en lagstiftning man inte vill ha lät Jonas Sjöstedt meddela under torsdagen i en intervju i Ekot. Det är precis den piska Socialdemokraterna behöver.

Att Annie Lööf verkar ganska nöjd med veckans besked rörande arbetsrätten och regeringen är däremot inte ett särskilt bra tecken. Ifråga om arbetsrätten är det snarare ett tydligt tecken på att Socialdemokraterna har en bra bit kvar att vandra för att ligga rätt.

Svenska arbetstagare måste kunna förvänta sig att Arbetarepartiet faktiskt står på just arbetarnas sida.

Inte Centerns.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar