Vänsterekonomernas farliga förslag – Sverige dräneras på jobbskapande företag


REPLIK. Vänsterekonomerna från LO och tankesmedjan Tiden målar upp en bild av att det största problemet i Sverige är att företagare tjänar pengar och att detta är roten till ojämlikhet. Är problemet verkligen att svenska entreprenörer är framgångsrika och tjänar pengar? Givetvis inte.

Problemet är att vi har växande klyftor mellan den som har och den som inte har ett arbete. Denna klyfta växer nu under coronakrisen när arbetslösheten ökar, framför allt bland ungdomar. Det är en mycket bekymmersam utveckling. När människor förlorar självkänsla och brist på sammanhang släcks hoppet om en bättre framtid. Då växer klyftan mellan de som har arbete och de som står utanför arbetsplatsens gemenskap. 

Rikta skattesänkningarna

Men att som vänsterekonomerna föreslå sänkta skatter oavsett om man arbetar eller inte, löser ju inte det problemet. Tvärtom, det måste löna sig att arbeta. Vi behöver riktade skattesänkningar till människor med låga arbetsinkomster så att det lönar sig bättre att gå från bidrag till arbete. Det måste bli enklare och billigare att anställa, så att fler får ett arbete att gå till. 

Att Spotify tjänar pengar borde inte ses som ett problem, skriver Mats Persson.Foto: JEFF BLACKLER/IBL

Den svenska vänsterns recept är i stället att höja skatten på Sveriges företagare, jobbskaparna. 

Superentreprenörerna lämnade Sverige

Man vill slopa rut- och rot-avdraget, trots att vi vet att de har skapat många nya, vita jobb. Man vill införa en straffskatt på utbildning, trots att en kunskapsekonomi som Sverige behöver fler välutbildade människor. Man vill införa en ny arvs- och gåvoskatt, trots att vi har förskräckande erfarenhet av hur sådana skatter på 1970- och 80-talen tvingade entreprenörer som Ingvar Kamprad och familjen Rausing att lämna Sverige. På vilket sätt får vi fler människor i arbete av att vår tids entreprenörer tvingas ut ur Sverige? 

Vänsterekonomerna driver tesen att höga skatter behövs för att minska ojämlikheten och för att finansiera välfärden. Det står i skarp kontrast till den liberala synen att företagande, utbildning och hårt arbete ska uppmuntras. Så byggs vår gemensamma välfärd. Höga ambitioner med välfärden bygger på att människor arbetar och att våra företag växer.

Lyssna inte på 70-talsretoriken

Problemet i Sverige är inte att svenska entreprenörer som Spotify-grundaren Martin Lorentzon eller familjen Kamprad tjänar pengar. Problemet är att vi ser växande klyftor mellan den som har och den som inte har ett arbete. Lösningen är inte klasskampsretorik från 1970-talet, utan en modern politik som gör att fler människor arbetar.

 

Av Mats Persson (L)

Riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson

LÄS MER: Nya skatterna som kan minska klyftorna i Sverige
LÄS MER: Jan Emanuel: Jag hatar klassamhället som Centern har skapat
LÄS MER: En ny fastighetsskatt slår hårt mot vanligt folkexpressen

Related posts

lämna en kommentar