Så tycker vi om våra grannar – viktigt att hälsa och inte störa


Gävleborgare verkar tycka om sina grannar. En Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av Länsförsäkringar fastighetsförmedling visar att nästan nio av tio i länet, 86 procent, är positivt inställda till sina grannar.

Det gör oss till de i Sverige som har näst varmast känslor för våra grannar, hack i häl på gotlänningarna där 87 procent svarade att de tycker om sina grannar. I Sörmland är man mer avogt inställd till grannen, motsvarande siffra där är 67 procent och därmed lägst i landet.

Och den tid vi befinner oss i kan påverka förhållandet till våra grannar.

– Under coronapandemin har vi över hela landet sett initiativ där grannar ställer upp och hjälps åt med matinköp och andra sysslor för att klara den speciella tid vi nu går igenom. Förhoppningsvis kan det leda till att fler blir medvetna om värdet av en god grannsämja – även när pandemin är över, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Vad tycker vi då är viktigast hos en granne? Jo, att grannen hälsar. Enligt undersökningen rankar tre av tio tillfrågade svenskar det högst. Två av tio anser att det är viktigast att ha en granne som inte stör tidigt eller sent på dagen. Bara en procent tycker att det viktigaste är att grannen inte sätter upp arga lappar.

Och ju äldre man blir, desto mer verkar man tycka om sina grannar. Personer i åldern 65-79 år tycker mest om de som bor bredvid – hela 88 procent i den gruppen uppger att de gillar sina grannar. Motsvarande siffra för svenskar i åldern 18-29 år är 65 procent.

Även Byggmax har låtit genomföra en Sifo-undersökning, för att titta på grannsämjan mellan landets hemmafixare. Den visar att drygt sju av tio, 74 procent, gärna lånar ut verktyg till sin granne. Lika många tar gärna hjälp eller råd från grannen när de ska bygga. Hela nio av tio, 90 procent, tycker dessutom att grannen sköter sig och lämnar tillbaka lånade verktyg i tid.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar