Falsk flickvän arrangerade mordförsöket på Tumso i Andersberg


De första rapporterna från händelsen i lägenheten i Andersberg var att två män försökt döda varandra. Båda anhölls misstänkta för mordförsök.

Därefter klarnade bilden allt mer om den regimkritiske bloggaren Tumso Abdurachmanovs liv. Han har under flera år levt gömd på olika platser i Europa och därifrån återkommande publicerat kritik mot regimen i Tjetjenien. Ett arbete som lett till att den “tjetjenska diasporan i Ryssland” utfäst en belöning på fem miljoner dollar till den som mördar honom.

I polisutredningen har han berättat hur han hade jobbat med sina sociala medier hela natten till den 26 februari och inte gått och lagt sig förrän det ljusnat. Hans flickvän var på besök, hon hade kommit dagen innan och han hade hämtat henne på Arlanda. Det var andra eller möjligen tredje gången de sågs.

Han hade vaknat till en kort stund av att hon stod lutad över honom i sängen. Nästa gång han vaknade var av att en man satt gränsle över honom och matade slag mot hans huvud med en hammare.

Han lyckades övermanna angriparen och ringde en kompis som i sin tur larmade polisen.

Innan de hann komma frågade han angriparen om flickvännen var död. Han fick svaret att hon hade flytt ut genom dörren.

(Det ska senare visa sig att hon ringt på hos en granne och sagt att en främling brutit sig in och attackerat hennes man med kniv).

Redan i de inledande förhören på sjukhuset inser Tumso hur det hänger ihop. Han räknar ut att den enda som kan ha berättat för angriparen var han fanns och kunnat släppa in honom i den låsta lägenheten var kvinnan, som till grannarna har sagt att hon är hans fru.

Kompisen, som är den enda person som Tumso litar på till 100 procent, kommer till lägenheten strax före polispatrullen. När han och poliserna står och pratar i hallen kommer kvinnan förbi. Han frågar vem hon är, och får svaret att hon uppgett att hon är Tumsos fru.

I själva verket har hon under våren 2019 fått order av sin ex-man, som står nära den tjetjenska regimen, att söka kontakt med och lära känna Tumso Abdurachmanov. Med den långsiktiga målsättningen att han ska dödas.

Hon är bosatt i Frankrike och har i sina kontakter med Tumso Abdurachmanov under hösten beskrivit hur hon blivit deprimerad av att ex-maken har flyttat tillbaka till Tjetjenien med de tre gemensamma barnen.

Det leder till att Tumso Abdurachmanov bjuder in henne till Sverige för att försöka trösta och muntra upp henne.

Första besöket sker i november.

Under det besöket, och även timman strax före angreppet, fotograferar hon lägenheten och skickar bilderna till sin ex-man. Han i sin tur skickar dem vidare till den lejde mördaren med hammaren.

Hon hade även försetts med “medicin” som hon skulle ge till Tumso. Troligen någon drog eller sömntablett. Men det hävdar hon att hon aldrig gjorde.

“Min roll var att öppna dörren åt mannen. Jag ville inte göra det, men de sa att jag måste göra det. De lovade att medla med familjen och lösa situationen så att jag ska kunna träffa mina barn”, säger hon i förhör.

Nu sitter hon häktad och åtalad för medhjälp till mordförsök.

Döms hon kommer det att dröja länge innan hon får återse sina barn.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar