Det händer torsdag 29 oktober: Spöktorsdag, författarsamtal med mera


ARRANGEMANG

GÄVLE

Spöktorsdag: på Sätra bibliotek. På torsdagen under läslovet sker massor av kusliga aktiviteter på Sätra biblioteket. Otäcka figurer dyker upp på bibblan, törs du komma hit? Spökhistorier med Gun kl. 15 och läskigt halloweenpyssel kl. 15.30-17.00. Kom gärna utklädd! Sätra bibliotek.

Kammarmusikkonsert: Sparf & Gäfvert spelar Mozart och Bach kl 19:00 i Frimurarsalen, Kyrkogatan 26 i Gävle. Gävle kammarmusikförening anordnar sin första konsert för hösten och är stolta över att att kunna presentera ett program med musik av Mozart och Bach. För att minimera risken för smittspridning så är det väl tilltaget avstånd mellan stolarna, vilket medför att antalet platser är begränsat.

Författarsamtal: Pia Mariana Raattamaa Visén. Pia Mariana Raattamaa Visén är född 1962 i Muodoslompolo, Tornedalen, men bor numera i Hälsingland. Hon är lärare och disputerade 2015 på en avhandling i språkdidaktik. 2019 kom hyllade romandebuten Där rinner en älv genom Saivomuotka by, som nominerats till Norrlands litteraturpris 2020. Möt Raattamaa Visén i ett samtal med bibliotekarien Daniel Gustavsson. Stadsbiblioteket, Kafé Edbom kl. 19.

Rullande Pennan: Gävle teater kl 18-20. Rullande pennans texter läses av Folkteaterns skådespelare samt Kalle Zerpe, Skottes musikteater.

Teater: Perplex, Folkteatern, Gävle, kl 18.30.

Seniorer: För dig som är 60+ vill prova aktiviteter så som Innebandy, Boule, Boccia, Pickelball självklart är de kostnadsfritt eller bara ta en fika. Varje torsdag 10:00-12:00 på Hedvigslundshallen.

Curling: som höstlovsaktivitet för skolungdomar kl 13-15 i Curlinghallen på Testebovallen Strömsbro (Sanatorievägen 1). Du behöver ingen förkunskap eller utrustning, bara glatt humör och gärna mjuka byxor eller stretch.

Omställning Gävle: fortsätter sin seminarieserie Omställning pågår- ursäkta röran digitalt. Ylva Lundkvist Fridh föreläser på temat Lokalsamhällen ställer om ekonomiskt kl 18.30. Täpp till läckaget – strategi för levande lokala ekonomier. Du kan följa föreläsningen och delta i diskussionen över din dator, I-pad eller smarta telefon. För mer information och instruktion se www.omstallninggavle.se

Seniorer: Kl. 11.00 Träffpunkt för seniorer anordnar Hemlingbyrundan – en ny träningsrunda på 2 km för alla åldrar. Träff vid spårcentralen. Kl. 13.30 Träffpunkt för seniorer anordnar Tipsrunda i Brunnsparken (mellan Luthergatan och S. Stapeltorgsgatan). Kl. 10-12 Träffpunkt för seniorer är med och anordnar i Hedvigslundshallen, möjlighet att prova på inomhusboule, pickleball och innebandy. Hedvigslundskyrkan, Liljevägen 3. Medarr: Innebandyförbundet, Heros, Hedvigslundshallen.

Lunchmusik: med Per Ahlman, orgel. Musik i allhelgonatid. Heliga Trefaldighets kyrka, Gävle kl 12:30.

Promenadgrupp: kl 10.30. Promenera tillsammans med andra under cirka en timmes promenad. En grupp för dig som går raskare och en grupp för dig som går lite långsammare. Efteråt fikar vi och umgås tillsammans. Fikakostnad 20 kr. Samling vid Björsökyrkan – Bomhus.

Teknik: Digital första hjälpen. Bibliotekets personal ger handledning i hur du använder din surfplatta, mobiltelefon eller dator. Du kan till exempel få hjälp med hur du använder appar, skaffar en e-postadress eller lånar e-böcker. Andersbergs bibliotek kl. 14.

Schackklubb: med Kennet. Kom och spela schack hos oss på Andersbergs bibliotek på torsdagar när Kennet Wik från Gävle Schackallians är på plats för att ge tips och råd. För alla åldrar. Begränsat antal platser. Andersbergs bibliotek kl. 15.30-17.

VALBO

Teknik: Digital första hjälpen. Bibliotekets personal ger handledning i hur du använder din surfplatta, mobiltelefon eller dator. Du kan till exempel få hjälp med hur du använder appar, skaffar en e-postadress eller lånar e-böcker. Valbo bibliotek kl. 17.

TIERP/SÖDERFORS

Stickcaf: i Tierpsgården, Kyrkbyn kl 18.30-20.30.

BIO

GÄVLE

Bio 7:an

13:30 LasseMajas detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet

16:00 Sagan om björnarna som erövrade Sicilien (Animerad barnfilm)

18:30 Livets bästa år

21:00 Wendy

RADIO

Radio Gävle

102,7 MHz

09.00 – 11.00 Seniorradion med Ingrid Carlsson (repris).

17.30 – 18.00 Hjärtesångerna, andlig önskemusik med Roland Ericsson (repris).

UTSTÄLLNINGAR

GÄVLE

Konstcentrum: Seywan Saedian – Med öppet hjärta. 17.10.20 – 31.10.20. Öppet tis- sön kl. 12-16. Under en tvåårsperiod har den kurdiske multikonstnären Seywan Saedian haft en fristad i Gävle. I samband med utställningen Med öppet hjärta som visas 17–31 oktober på Gävle Konstcentrum når fristadsperioden sitt slut.

Profilen Konst & Ram: Carolina Hindsjö visar bilder ur sin animerade film ”Lovely Journey”. 17/10-31/10.

Galleri K: Staffan Westerlund visar måleri i Galleri K. Öppet lördag och söndag 12-15. tisdag till torsdag 12-17. Norra Kopparslagargatan 18.

Kulturhuset: Inger Häll visar Akvarellmålningar och Olja, Kulturhuset Gävle, Hamiltongatan 1. Pågår 21 oktober till 18 november. Öppettider: Må-Fr 10-16, lö 10 -21.

Länsmuseet: Tillfällig utställning: Sötvatten – en värld av liv, 19 september – 22 november. Glaciärer, älvar, bäckar, åar, våtmarker, sjöar, småvatten och tillfälliga vatten. Foton och filmer av Johan Hammar. Länsmuseet Gävleborg Södra Strandgatan 20. Öppettider: Tisdag – fredag 11-17. Lördag, söndag 12-16. Måndagar stängt. Fri entré!

Länsmuseet: Basutställningar på Länsmuseet Gävleborg. Rettigs Konstsalar. Länsmuseet Gävleborg äger en av landets största och mest betydande samlingar av svensk konst från 1600-talet till idag. Spår av liv. Forntidsutställning med föremål och berättelser från Gävleborgs län. Textila mönster & tekniker. Utforska studieskåp och lådor med textila tekniker, se större mattor och vävnader. Fråga bilden. Vad säger bilden om tider, normer och idéal? Möt fotograferna Carl Larsson och Anna Nygren från 1900-talets början. Cyrénsalen. Gunnar Cyrén – Design i silver, guld, glas och plast.

Gävle Fängelsemuseum: Konstutställningen i förvar. Repatrieringen av Maria Backman och Hanna Sjöberg visas torsdag – lördag kl 12.00 – 16.00 från 16 okt till 21 nov. Sveriges Fängelsemuseum, våning 2, Hamiltongatan 1, Gävle. Öppet Tors – fre – lör kl. 12.00 – 16.00.

Mackmyra Bruk: Audioguide om bruket och människorna – 15 korta berättelser med en smartphone och QR-kod.

SANDVIKEN

Konsthallen: Trettio tankar om grafik. Gävle Konstgrafiker 60-årsjubileum! Utställningen presenterar föreningens ca trettio medlemmar, ”Årets blad” genom åren, en gemensam installation och en prova på-verkstad. Fri entré!, Konsthallen (Vi tar ansvar och håller avstånd). Kl 16-19.

Kulturcentrum: Fristadsmobilen. Fristadsmobilen är en vandrande och interaktiv konstinstallation med poesi som samlar tankar och ord på temat ”fristad”. Alla som vill får bidra med en dikt eller en tanke att hänga upp i mobilen. 1 oktober-29 oktober finns Fristadsmobilen på Kulturcentrum Sandviken.

STORVIK

Storviks bibliotek: Gunilla Humble har startat ett projekt tillsammans med Järbo Hembygdsförening Från textiltmönster till digitalt fönster. Här ställer Gunilla ut några av de kjolsäckar från Ovansjö som hon har kopierat efter gamla orginal som finns på Hembygdsföreningarna i Järbo och Ovansjö och även från Nordiska Museet i Stockholm. På Storviks bibliotek 20 /10-6/11. Öppet: Tis 13-19, Ons-fre 10-15.

SKUTSKÄR/ÄLVKARLEBY

Skutskärs bibliotek: Förskoleutställning. Kommunens förskolor ställer ut alster på temat Stina Wirséns bilder boksvärld. De har läst bok en ”Vem finns” och andra böcker av Stina Wirsén. Ett samarbete mellan biblioteket och förskolan. Utställningen pågår till 14 november. Biblioteket i Skutskär kl 10-16.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar