Bankkontoret i centrala Gävle krympte – 200 anställda blev 35


Folkbildning, samhällsengagemang och sparsamhet finns på pluskontot. Men några händelser har på senare tid skamfilat 200-åringen Swedbanks rykte.

I mars i år fick banken betala fyra miljarder kronor i sanktionsavgift för brister i hanteringen av penningtvätt i Baltium.

– Klart att det har varit negativt för varumärket, gemene man har kanske fått uppfattningen att vi inte har ordning och redan i våra böcker. Nu får vi spotta i nävarna och visa att vi tar det här på allvar, säger Kjell Karlsson som är kontorschef för Swedbank i Gästrikland.

Under jubileumsfirandet är det inte skandalerna och de sparkade vd:arna som uppmärksammas, istället lyfts företagets historiska rötter fram. Den första sparbanken bildades i Göteborg år 1820 och bara fyra år senare fick Gävle sin första sparbank.

– Det säger en del om Gävle som handelsstad på den tiden. Det tog inte lång tid att anamma sparbanksidén, säger Kjell Karlsson.

Då var kunderna enbart privatpersoner. Förutom att “främja sparsamhet” skulle en sparbank ta samhällsansvar och drivas av lokala aktörer utan enskilt vinstsyfte.

– Som mest fanns 498 fristående sparbanker, det var år 1928. Då följde man den så kallade kyrktornsprincipen, alltså att man skulle kunna överblicka sitt område från kyrktornet, säger Kjell Karlsson.

Själv har han jobbat inom sparbankssfären sedan 1982. Tiderna har minst sagt förändrats.

– Det har varit en enorm utveckling bara under min tid, framförallt när det gäller självbetjäning och digitalisering, säger han.

På 80-talet jobbade omkring 200 personer på huvudkontoret för Gävleborgs Sparbank som var inhyst i Gevaliapalatset och fastigheten bakom. Dessutom fanns flera kontor i övriga kommuner i länet plus stadsdelskontor i Gävle, exempelvis på Brynäs, Söder, i Sätra, Hedesunda, Bergby och Norrsundet.

– Alla gick på banken för att betala sina räkningar och ta ut eller sätta in pengar. Sedan kom giro så att man kunde posta sina räkningar, uttagsautomaterna Minuten, telefonbanken och nu internetbanken, säger Kjell Karlsson.

Idag finns endast kontor i Gävle och Sandviken. För två år sedan lämnade Swedbank gatuplanet i Gevaliapalatset och idag jobbar endast 35 personer vid kontoret.

Efter finanskrisen på 90-talet gick majoriteten av sparbankerna ihop till Sparbanken Sverige som sedan blev Föreningssparbanken och därefter Swedbank.

– Fortfarande finns 58 fristående sparbanker på olika håll i Sverige. De valde att vårda den lokala förankringen istället för att gå ihop, säger Kjell Karlsson.

Sedan mitten av 90-talet är Swedbank ett börsnoterat bolag med över sju miljoner privatkunder och 550 000 företagskunder i Sverige och Baltikum. Ifjol var omsättningen 45 miljarder kronor och vinsten 24 miljarder kronor.

Hur ser framtiden ut?

– Vi kommer att behöva lokaler även i fortsättningen, vi måste vara tillgängliga för kunder som vill träffa oss, till exempel när man ska göra sin första bostadsaffär. Efter problemen i Baltikum sticker vi ut hakan och säger att vi ska bli bäst på att motverka penningtvätt. Det gäller att ha koll på vilka pengar som flödar genom banken, säger Kjell Karlsson.

Fakta / Turbulensen inom Swedbank

* Efter sju år som vd tvingades Michael Wolf sluta år 2016. Uppgifter om tveksamma affärer hade fått dåvarande styrelseordförande Anders Sundström att polisanmält honom för insiderbrott, misstankar som Michael Wolf senare friades från.

* Tv-programmet Uppdrag granskning kunde i februari 2019 lägga fram uppgifter som pekade på att Swedbank använts för penningtvätt i Baltikum i flera år. Avslöjandet ledde till att vd:n Birgitte Bonnesen fick sparken.

* Hon efterträddes av Jens Henriksson som tidigare varit vd för Folksam. Ifjol avgick också styrelseordföranden Lars Idermark som efterträddes av tidigare statsminister Göran Persson.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar