90-talsdoldisen har tre barn i Gävle – aktuell med musikvideo i naturskön lokalmiljö


Om du inte känner till Tommie Sewón från hans psalmskrivande finns en chans att du hörde hans band Tommie Smajls Poporkester, som hade vissa likheter med Bo Kaspers Orkester och fick in en rad låtar på P3 år 1994 och 1996.

Han är nog mest känd inom den kristna musikvärlden. Uppvuxen inom pingströrelsen, inom vilken hans föräldrar drev ett rehabiliteringshem för narkomaner och alkoholister i Järbo på 80-talet, vilket finns än i dag. Dock bodde inte Tommie Sewón där utan tillbringade sportlov på gästrikeorten. Det var där han första gången mötte sin blivande fru Katarina Sewón som växte upp där, i mitten av 80-talet. Hon tillhör än i dag Pingstkyrkan och även deras tre barn, där storebröderna Isak och Oliver är födda 1998 och Elvira 2006, är uppvuxna inom Hedvigslundskyrkan.

Tommie Sewón har dock med åren intagit en mer lågmäld gudstro och nöjer sig i dag med att vara medlem i Svenska kyrkan, i vilken han också är anställd som pedagog och musiker. Även om skivbolaget han ligger på, Talking Music, där även Gävlebon Simon Ådahl huserar, har en kristen profil, vill han inte låsa sig till den parallella kristna musikvärlden som sällan når profana öron.

– För mig är det som är heligt jätteviktigt, jag tycker bara man måste vara varsam med orden. Om det finns en gud så är han större än våra ord. Det viktigaste för mig är att söka inre frid och andakt. Jag vill inte tala om: “så här är det”.

Efter skilsmässan tog Katarina Sewón med sig barnen till Gävle och Tommie flyttade efter till en egen lägenhet i samma område. Här arbetade han med det treåriga Svenska kyrkan-projektet Oh My God, som gick ut på att väcka intresse för existentiella frågor hos gymnasieungdomar. Han hade även en låtskrivarkurs på Stadsbiblioteket. 2014 flyttade han åter till Stockholm, men på grund av barnens fasta tillvaro i Gävle är han dock här flera gånger i månaden.

Låten “Allt är nytt under solen”, vilket även är namnet på en kommande bok om skapande av Tommie Sewóns kompis Emily Ånskog, spelas just nu i P4 Gävleborg och det finns också en musikvideo till den inspelad i Gävle. En textrad är ett citat som Elvira sa när hon som fyraåring skulle rita en teckning. “Jag ska rita något som jag aldrig har sett förut”. Dottern sjunger även precis de raderna nu tio år senare, men hon är osäker på om det är vokalist hon ska satsa på att bli framöver.

– Vi får se. Fiol och dans är det jag håller på med nu, säger hon och nämner även ingenjör som ett möjligt framtidsyrke.

Även på ep:n “Jag satt mig för att tänka” som kommer 20 november, är barn ett tema. På omslaget syns Tommie Sewón som barn, glad och inkletad i choklad.

– Det hade jag utan att känna skam eller skuld. Vi lägger ju på oss det med åren. Men med åren orkar man inte be om ursäkt för den man är längre. I och med att jag har fyllt 50 i år har jag haft anledning att tänka över varför jag blev som jag blev.

På låten medverkar före detta mångåriga Gävlebon Britta Bergström, som är god vän med producenten Robert Ivansson.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar