Magnus upprörd över att mamman på Tallmon inte får återupplivning – svaret från läkaren: “Inte en resursfråga”


Beslutet är taget av en läkare på vårdcentralen och sitter i en pärm på den åldrade kvinnans rum på Tallmons äldreboende i Skutskär. Där står att hon varken ska återupplivas eller köras till sjukhus vid försämrat hälsotillstånd.

Däremot ska hon köras till sjukhus vid frakturmisstanke.

Det är också förkryssat i rutor att patienten ska vara informerad om vad som gäller. Och även närstående.

– Det stämmer inte, vi har inte hört någonting om det här, säger sonen som vi kan kalla för Magnus men egentligen heter något annat.

Magnus säger att mamman är fullständigt klar i huvudet men att hon har vissa krämpor. Även en annan kvinna som bor på Tallmon ska ha ett papper med samma innebörd.

– Den tanten är hur fräsch som helst, jag tror inte ens att hon äter mediciner.

Magnus tycker att det är otäcka signaler kring hur lite gamlas liv är värda.

– Det är skrämmande det som de håller på med.

För några år sedan gjorde Ekot en prisbelönt granskning om just detta – hur det går till när man tar beslut om att inte ge livsuppehållande åtgärder. De visade sig att det runt om i landet var väldigt godtyckligt. I flera fall bröt man mot socialstyrelsens riktlinjer och i vissa fall var felen så allvarliga att gamla riskerade att dö i onödan.

Granskningen ledde till att man skärpte rutinerna i bland annat Uppsala och Gävleborgs regioner.

Fredrik Settergren, läkare inom region Uppsala, säger att rutinerna gradvis har skärpts. Nu betonas att det ska finnas en uppdaterad vårdplan för varje patient. Den ska enligt honom upprättas av medicinskt ansvarig läkare i samråd med patienten och anhöriga.

Det är också patientens önskemål som ska väga tyngst om denna bedöms kunna fatta ett sådant beslut medvetet.

– I vissa fall kan patienten starkt önska att vara kvar i sitt boende medan anhöriga tycker att det ska ringas efter ambulans.

Anhöriga till boende på äldreboendet Tallmon i Skutskär säger att de inte informerats om beslutet trots att det står så i en pärm. Hur allvarligt är det felet?

– Jag känner inte till och kan inte uttala mig om det enskilda fallet.

– Generellt, om anhöriga inte underrättas är det olyckligt eftersom de förstås också behöver förbereda sig inför en eventuell försämring hos patienten.

Fredrik Settergrens råd till anhöriga och patienter är att kontakta verksamhetschefen, som har patientsäkerhetsansvaret, om de upplever att ett fel begåtts. Settergren betonar att besluten om man ska ge livsuppehållande åtgärder inte är en resursfråga,

– Det är snarare en medicinsk avvägning av vilken nytta man kan göra med en viss åtgärd, vilka förutsättningar finns för att göra skillnad med akutvård? Ibland låter det som att livsuppehållande åtgärder avgör vem som ska få leva och vem som ska dö. Så är det tack och lov sällan.

Läkaren säger att det handlar om värdighet i livets slut.

– Det finns tyvärr många exempel på äldre, svårt grundsjuka, som i stället för att få somna in en lugn trygg miljö tvingas dra sina sista andetag i en korridor på en akutmottagning.

Enligt Settergren kan problematiken lösas genom att den medicinskt ansvarig läkaren, patienten och anhöriga pratar om dessa svåra frågor.

– Den som ofta tycker att det är minst dramatiskt är patienten själv, avslutar Fredrik Settergren.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar