“Tänk att plocka en persika och äta på bryggan”


Solen gnistrar över höstvarma färger men kylan biter i skinnet, på morgonen var det frost. Ulrica Källström och Therese Metz står på en åker och pratar varmt om Hamrångebygden.

När fabriken lades ner var de med och drog igång sysselsättningsprojektet Fixarna och nu har de ett nytt projekt på gång. De vill skapa en växtplats för alla, med bygemensamma växthus och lokal odling i kombination med utbildning, besökspark och kommersiell försäljning.

De har blivit erbjudna mark att vara på, med gamla E4:an på ena sidan och den slingrande Hamrångebäcken på den andra. De kan redan se drömmen framför sig.

– Tänk dig att gå ner till växthuset här och plocka en mogen persika, fortsätta ner till bäcken och sätta sig på bryggan och smaka en tugga.

Therese ler och pekar på andra sidan åkern där vattnet rinner förbi.

– Min dröm är att vi ska kunna ha några svenska lantraser här, hönor till exempel och kanske kaniner eller får som barnen kan titta på och klappa, säger Ulrica.

Fixarna drivs som en ekonomisk förening. Ulrica Källström och Therese Metz sitter i styrelsen. Föreningen erbjuder redan ett flertal hushållsnära tjänster, men skulle vilja ha fler ben att stå på. Därför ställde de sig frågan vad som ligger i tiden och om det finns något som saknas? Något som skulle behövas på riktigt? De kom på att de har flera restauranger i närområdet, Axmar Brygga, Bergmans Fisk och Bergby Krog som gärna vill köpa in lokala produkter men som inte alltid får tag i det. Fixarna borde så klart starta ett odlingsprojekt.

– Det skulle skapa arbetstillfällen som har relevans i verkligheten. Många företag, även matbutikerna efterfrågar lokala produkter. Vi ser också möjligheten till små lotter där privatpersoner kan odla själva. Åkern är stor och läget är helt gudomligt, säger Ulrica.

– Det var markägaren som kontaktade oss och erbjöd oss den här marken. Han hade odlat hö här tidigare och nu blir det livsmedelsproduktion, säger Therese.

– Tänk att på precis samma plats hade en kvinnoförening sina köksodlingar på 1940-talet. En i styrelsen berättade att hennes mamma var med, hon hade även fotografier. Under andra världskriget blev det brist på mat därför satsade man på livsmedelsproduktion och nu gör vi samma sak i kombination med ett besöksmål, säger Ulrica.

De har fått hjälp med förstudien av Anders Persson som driver odlingsprojektet Ecografica i Söderhamn. På Tjärnviks gård engagerar han både Omställningsrörelsen och driver vuxenutbildning. Anders var också den som drog igång potatisuppropet i våras, med målet att öka Sveriges självförsörjningsgrad.

Nästa steg för Ulrica och Therese är att söka pengar. De har haft det första mötet med några samarbetspartners, Matvärden, Regionen, Länsstyrelsen, arbetsförmedlingen och Coompanion och fått positiv respons.

Men det är en stor satsning som kommer att ta sin tid och som kräver många aktörer. Även för att förbereda marken och att uppföra byggnationerna. De vill engagera folk i byn och leja någon lokal bonde. Drömmen är att skapa en mötesplats med utbildningsmöjligheter, praktikplatser och nya jobb.

– Hamrånge har en sådan fantastisk potential. Det såg vi i somras när många turister kom hit för att besöka getter, smaka lokal glass, köpa fisk och nötkreatur. Det som saknas här är grönsaksproduktion, säger Ulrica.

– Vi vill satsa rejält men det är lite klurigt, eftersom det måste till så ordentliga mängder. Mataffärerna behöver uthållighet och kvalitet, därför måste vi skapa en hållbar affärsidé. Det ligger också i tiden att odla, att inte behöva vara beroende av import, säger Therese.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar