Nu inleds rättegången mot Gävlebon som könsstympade nio småpojkar


Under april och maj 2018 har mannen, en Gävlebo i 30-årsåldern, utan att ha vare sig rätt utrustning eller kunskap, omskurit nio små pojkar. Två i Gävle och sju i Söderhamn.

Föräldrarna, som nu är målsägare tillsammans med de drabbade pojkarna, har beställt ingreppet och betalat via swish.

Allihop i villfarelsen att det var lagligt att göra ingreppet hemma, och att det utfördes av en person med tio års medicinsk erfarenhet.

I stället har alltså deras söner utsatts för stort lidande, infektioner och i vissa fall så omfattande sårskador på könet att det kan behövas flera kirurgiska ingrepp för att rätta till.

Hela härvan nystades upp när en anställd på ett apotek i Söderhamn reagerade på att två män med afrikanskt utseende köpte upp i stort sett hela butikens lager av sterila kompresser, sårtvätt och smärtlindrande salvor. Hon befarade att utrustningen skulle användas till könsstympning av flickor. Ett ingrepp som är totalförbjudet i Sverige. Därför kontaktade hon polisen.

Eftersom männen betalade med kort kunde de spåras. På ett par dagar kunde polis och socialtjänst ringa in sammanlagt sju barn i flera olika familjer, som läkare sedan snabbt kunde konstatera hade blivit omskurna på helt fel sätt.

En läkare som undersökt två av pojkarna berättar i polisförhör:

– På ett kirurgiskt sätt så var det här fel på alla sätt och vis. Båda barnen hade ett enormt stort sår över penisen. Konsekvensen av det var en enorm smärta för båda pojkarna. Det var ingen läkare som hade gjort det här. Risken utifrån det här är att penis går i nekros och det kan även bli sepsis i hela kroppen.

– Jag är så jävla arg på dem som utfört det här. Det som har hänt kan försätta barnet i livsfara, säger läkaren.

Alla inblandade föräldrar var från början misstänkta för misshandel av sina egna barn eftersom de låtit utföra ingreppet på ett olagligt vis. De misstankarna har avskrivits. Samtliga inblandade ger dock samstämmiga uppgifter om att den som organiserat omskärelsen och bokat den person som utfört ingreppen är en person i ledningen för den numera stängda förskolan Bilaal.

– Det var mannen som har dagiset i Söderhamn som tog mannen som omskar barnen till oss, säger en förälder i förhöret och fortsätter:

– När en sådan man säger så här har jag litat på honom, då tror jag det är okej. Ägaren till dagis var pålitlig trodde vi, en myndighetsperson.

Den utpekade förskolepersonen, som själv låtit mannen utföra omskärelse på sin egen son bara några få dagar tidigare, vill tona ner sin egen roll.

– Det blir väl ord mot ord. Jag har haft kontakt med en person sedan har han spridit till sin bekantskapskrets och det kan ju inte jag stå för, säger han i förhör.

Trots att samtliga föräldrar säger att han varit aktiv under ingreppen och hjälpt till att hålla fast deras barn säger han att han bara varit med som tolk.

– Det här är något jag gjort ideellt, det har inget med mitt arbete att göra, säger han i polisförhör.

Det är dock så de andra föräldrarna har uppfattat situationen.

– Läkaren anlitades av en man som är chef för dagis där mina barn går. Jag trodde därför att läkaren var att lita på, säger en mamma i förhör.

Förskolepersonen var tidigare misstänkt för medhjälp till brott mot lagen om omskärelse av pojkar, men den misstanken har avskrivits.

– Han har inte vetat om att den här personen inte haft tillstånd, därför går det inte att bevisa att den misstänkte haft det uppsåt som krävs för att förfarandet ska vara brottsligt, säger åklagare Micael Dahlberg.

Till tidningen säger förskolepersonen att han inte har några ytterligare kommentarer utan låter polis och åklagare göra sitt.

Föräldrarna i Söderhamn säger att du samordnat det här. Hur ser du på det?

– Jag har inga kommentarer till det.

“Läkaren” har ingen medicinsk utbildning i Sverige. Han hänvisar till nio månaders sjukvårdsutbildning i Syrien, som han själv bedömer som motsvarande sjuksköterskekompetens.

Varför han utfört omskärelsen av pojkarna med en lödpistol förklarar han med att “den här apparaten har så hög värme att alla eventuella bakterier dör”.

Han anser sig ha lärt sig hantverket av sin far och tycker sig vara duktig på att utföra det, säger han i förhör.

Manlig omskärelse är lagligt i Sverige, men ska utföras av legitimerade läkare. Utöver det har Socialstyrelsen utfärdat tillstånd till totalt sex personer som har rätt att utföra omskärelse av pojkar. Gävlemannen är inte en av dem.

Rättegången inleds på tisdagen i Hudiksvalls tingsrätt och väntas pågå under två dagar.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar