”Pengar är en drivkraft för mig”


På morgonen har han haft en dragning på kommunen men nu är Mathias Fredriksson på stället där han i stort sett är dagligen, hockeyarenan i Östersund. 

Där är dagens uppgift att slipa skridskor åt klubbens U11-lag. 

– Jag är materialare för min ena sons hockeylag, säger den forne världsstjärnan i längdskidor och fortsätter: 

– Skridskor kan jag inte åka och hockey kan jag inte spela så då fick det bli materialare. Och jag har lärt mig att slipa skridskor, men det är tidskrävande. Jag måste ju göra det när killarna inte tränar. 

Mathias Fredriksson har tre söner, 14, 10 och 4 år gamla, tillsammans med frun Emma-Helena Fredriksson, 45. 

Att det är barnen som mycket styr den förre skidstjärnans liv sticker han inte under stol med. 

– Så är det, jag vill verkligen finnas där för dem. 

Och när frågan kom från det svenska skidförbundet förra hösten om Mathias Fredriksson var intresserad av att ta över som längdchef var det just barnen som fick honom att tacka nej. 

– Jag fick en konkret fråga från förbundet, men det passade inte in i mitt liv där och då för jag vill stötta barnen. Men jag blev samtidigt lite överraskad av mig själv att jag kände för svensk skidåkning, att jag inte vill lämna dem helt i sticket. Så jag sa att jag kunde ställa upp under kort period om de inte hittade någon annan lösning. 

– Att jag skulle kunna vara en nödlösning om det var kaos. Och jag tror att jag hade kunnat komma in och ta en del obekväma beslut om det hade behövts. Men jag tyckte ändå att de skulle jobba på en annan lösning eftersom jag inte var ett långsiktigt alternativ. Och det löste ju sig. 

Skulle du kunna tänka något annat uppdrag inom svensk skidåkning?

– Nej, jag mer intresserad av att hjälpa mina barn med idrotten än Frida Karlsson. Förstå mig rätt, men där jag är i livet just nu känner jag så. 

”Det är roligare med hockey än skidor”

Den äldste sonen satsar på fotboll och mellansonen är hockeytokig. Att det inte blivit skidåkning för någon av dem är Mathias Fredrikssons beslut. 

– Jag har valt sport åt mina barn. Man kan ge sina barn en grundpalett vad de kan få välja på och jag har aldrig släppt av dem på skidstadion. Jag har släppt av dem här och vid fotbollsplanen. Själv hade jag inget val, det fanns inget annat att göra än att åka skidor där jag är uppvuxen. 

Varför har du gjort det valet åt dina barn?

– Det är roligare med hockey och fotboll. Hockey definitivt, det är jag mer intresserad av än skidor. Tänk bara att få åka in här inför en fullsatt arena, det måste vara en jäkla kick.

– Ekonomiskt är det också bättre att bli bra på hockey än skidåkning, det kan jag också tänka på. 

Är det viktigt att dina barn håller på med idrott?

– Jag tycker att det är en bra fostran och att det är viktigt att röra på sig. Sedan måste de ha ett eget driv så klart, jag ställer upp och ger dem förutsättningarna. Men de måste ha drivet själva. Jag pushar dem inte. 

”Tror aldrig jag gör en dålig affär”

Mathias Fredriksson jobbar på näringslivskontoret i Östersund men är också delägare i ett investmentbolag. Intresset för aktier har funnits där länge och växte under skidkarriären när Fredriksson ofta delade rum med Niklas Jonsson under tävlingar och läger. Jonsson hade även han ett stort aktieintresse och de båda skidåkarna valde att prata aktieaffärer när många av lagkamraterna spelade tv-spel på lediga stunder.

Mathias Fredriksson vill helst inte prata om pengar, åtminstone inte konkreta summor. Men han är stolt över sitt bolag. 

– Jag gillar investeringar. Den senaste tiden har vissa av mina bolag gått bra, andra sämre. Men det där beror mycket på hur coronapandemin har slagit mot olika branscher. 

En av Mathias Fredriksson senaste investeringar är lite förvånande, med tanke på att han nobbade tv-spelandet under karriären och inte alls säger sig vara en datakille. 

– Jag har investerat i ett bolag i Stockholm som bygger VR-spel. När vi fick en dragning av det här företaget för tre år sedan var jag såld direkt. Sedan var vi kanske lite tidigt ute, det ska jag erkänna. Men nu har det tagit fart och kommer sannolikt växa ännu mer. 

Hur mycket pengar har du satsat på det här?

– Nja, jag tänker inte säga några exakta summor. Och allting är relativt. Men det är miljonbelopp och tvåsiffrigt först. Så mycket kan jag säga. 

Är du nervös när du gör en sådan stor investering? 

– Nä, eller ja, det blir ju lite spänning i vardagen. Jag tror aldrig att jag gör en dålig affär. När jag går in i något tror jag alltid att det ska gå jättebra, sedan blir det inte alltid så. 

Vad betyder pengar för dig privat?

– Det är nog en drivkraft. Det blir lite som en tävling, att man kan lyckas om det går bra. 

Unnar du dig saker?

– Om det är något som jag verkligen vill ha så bryr jag mig inte så mycket om vad det kostar. Men i det livet jag lever, då hinner jag inte göra av med så mycket pengar.

Hur ofta kollar du börsen i mobilen?

– Jag har inte kollat på hela tiden nu när vi pratar, eller hur? Men jag kollar många gånger om dagen, det gör jag. Och jag blir på jättemycket bättre humör om mina bolag har gått upp. 

Mathias Fredriksson har varit expert i SVT:s ”Vinterstudion” under sju säsonger.Foto: BILDBYRÅN

Under sju säsonger har Mathias Fredriksson varit expert i SVT:s ”Vinterstudion” och han kommer att dyka upp i rutan även den här säsongen. 

– Jag tycker fortfarande att det är kul. Jag får en lagom dos längdskidor via tv-uppdraget. Jag känner ju att jag kommer längre och längre bort från sporten så det är roligt att ha den här biten kvar. 

Att han fortfarande vet hur det känns ute i spåret tror Fredriksson är en av styrkorna han har som expert. 

Han är inte heller rädd för att säga vad han tycker. 

– Jag har inga problem att säga om någon har under– eller överpresterat. Alla ser ju det, så det finns ingen anledning att linda in det i bomull. Jag vill förmedla en så korrekt bild som möjligt. 

Mathias Fredriksson har ett år kvar på sitt kontrakt med SVT och den kommande säsongen är också den sista som kanalen har rättigheterna fullt ut för längdskidåkning, sedan tar Nent Group över. 

– Hur det blir då är det väl ingen som riktigt vet än. 

Skulle du kunna tänka dig att byta kanal?

– Ja, varför inte. 

Har planer på att flytta

Vid sidan av kommunjobbet, miljoninvesteringar och slipandet av skridskor är träning fortfarande en viktig bit för den före längdstjärnan. 

– Jag mår och fungerar mycket bättre om jag får röra på mig, så jag försöker göra det varje dag på något vis. Jag har två fasta träningstider i veckan, klockan 10 varje tisdag och fredag, då går jag på gubbträning och kör hårt som fan. De andra dagarna får det bli när det passar in och när pojkarna är i skolan, när de kommer hem hinns det inte. 

Åker du skidor fortfarande?

– Ja, när det är snö kör jag åtminstone en gång i veckan. Jag tycker att det är jättekul. 

Hur bra är du nu för tiden?

– Jag tror själv att jag fortfarande är ganska bra. Men jag är så smart att jag inte låter mig synas. Det är bättre att ha känslan kvar att jag är ganska bra. 

I 25 år har Mathias Fredriksson bott i skidmeckat Östersund, men i framtiden kan det bli annorlunda. 

– Tanken på att flytta finns och vi tittar lite grann på det, men när rätt tidpunkt är vet jag inte riktigt. Men ska vi flytta så kommer det bli till Stockholm. 

SportExpressens Anna Friberg har träffat den förre längdstjärnan Mathias Fredriksson för en intervju hemma i Östersund.Foto: FRIDA OLSSON

LÄS FLER INTERVJUER AV ANNA FRIBERG

Tord Grip: ”Jag känner mig, väldigt, väldigt ensam” 

Caroline Seger: ”Har aldrig begärt att alla ska älska det” 

Ulf ”Tickan” Carlsson: ”Sista jag minns är att de spände fast mig” 

Susanne Gunnarsson: ”Jag gick runt drogad” 

 

Mathias Fredriksson svarar på fem snabba frågor 

Fredriksson: “Han vill jag byta liv med”expressen

Related posts

lämna en kommentar