När snövarningen kom smällde det till – nu skiftar Sompa däck hela dagarna: “Satte fart”


På måndagen kom varningen. Den första snön var på väg in över Gästrikland. Under tisdagen föll den över Torsåker.

Det blev inte särskilt dramatiskt.

– Det kom väl 24 droppar. Det var varningen som satte fart, då ska ju alla ha på vinterdäcken, säger Sompa Björtoft.

Sedan 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck. Från och med 1 december är det lag på att ha vinterdäck – men det som spelar störst roll är förstås vilket före det är på vägarna.

Sompa Björtoft är delägare i Torsåkers mack och fritid sedan företaget startades 2005. Ända sedan dess har de haft däckservice.

Det är mest äldre kunder som lämnar in sina bilar, berättar han, och de kommer från bland annat Hofors, Torsåker och Årsunda.

Sompa Björtoft jobbar ensam ute i verkstaden.

– Men det är luuugnt. Det är mest nu i början som det blir intensivt. Det avtar eftersom. Dessutom kan jag ju boka in tider så det inte blir för mycket, säger han.

Han blir också ett bollplank för bilägarna. När kunder oroar sig för om däcken är i tillräckligt bra skick, säger Sompa som det är.

– Jag vet ju ungefär hur mycket de kör. Många av de som kommer brukat ta bilen till affären, till apoteket och hem igen. När man kör 200 mil om året behöver man inte nya däck vartannat år, säger han.

Sedan finns det den andra änden av skalan – de som kommer in med helt utslitna vinterdäck.

– Om det är riktigt illa så byter jag inte. Däcken måste ha tillräckligt mönsterdjup, säger Sompa Björtoft.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar