Hela Synsamaffären i fara – efter kritiserad överklagan: “Känner en djup besvikelse”


LÄS ÄVEN: Här är Ockelbo kommuns deal med Synsam: “Vi tog en vild chansning”

Det var den 5 oktober som kommunfullmäktige ställde sig positiva till att Ockelbo kommun ska bygga och stå för alla kostnader när Synsams nya fabrik ska byggas.

Tidningen har tidigare rapporterat om affären, där bland annat Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, menar att affären kan vara olaglig.

– Om jag var kommuninvånare skulle jag överklaga detta i alla instanser som finns, sade han bland annat när han pratade med tidningen.

Nu har just detta skett.

Kommunfullmäktiges beslut har överklagats, vilket innebär att Förvaltningsrätten i Falun nu ska säga sitt, huruvida affären är laglig eller inte.

Magnus Jonsson ställer sig kritisk till att någon över huvud taget vill överklaga beslutet.

– Jag känner en djup besvikelse. Alla har så klart rätten att överklaga ett beslut i kommunfullmäktige, men jag kan inte förstå varför man vill göra det. Jag är in i helvete förbannad, om jag ska tala klarspråk, säger han.

Hur lång tid det tar för Förvaltningsrätten att komma fram till ett beslut är omöjligt att veta i nuläget. Men Magnus Jonsson är rädd att det kan komma att dröja.

– Det var ett annat beslut som var överklagat, och som vi fick beslut på nyligen. Det beslutet hade tagit sju månader. Hela processen påverkas ju av det här. Vi kan inte göra någonting alls just nu, utan måste bara vänta, säger han.

Vad innebär det här för själva affären?

– Synsam vill ju så klart tjäna pengar och komma igång. Jag är rädd att hela affären går förlorad. Att de bestämmer sig för att vara någon annan stans, säger han och fortsätter:

– I andra regioner stöttar man varandra. Men inte i Ockelbo tydligen. Tyvärr är det så de lokala moderaterna fungerar.

Bo Stenbäck är personen som skickat in överklagan, och han berättar att han gjorde det efter den senaste tidens rapporteringar om affären.

– Jag har läst det som står i media, hos er i tidningen och på SVT, och tycker att det här beslutet måste prövas, säger Stenbäck.

Han syftar bland annat på intervjun med Olle Lundin, som menar att affären kan bryta mot lagen om kommunen står för allt byggande samt subventionerar hyran för Synsams fabrik.

– Det är exakt det här lagstiftarna ville motverka med kommunallagen: Att enskilda företag ska flyga in och handplocka kommuner som står för kostnaderna åt dem, sade Olle Lundin bland annat.

Detta tillbakavisades sedan av Ockelbos tillförordnade kommunchef Ann-Katrin Sundelius.

LÄS ÄVEN: Så försvarar kommunen sin storsatsning: “Får en riktigt bra industrilokal”

Överklagan till Förvaltningsrätten har satt affären i gungning, och på fredagen publicerade Socialdemokraterna i Ockelbo ett facebookinlägg, där de kritiserar överklagan – och Moderaterna i Ockelbo.

“Nu sätter Moderaterna i Ockelbo käppar i hjulet och överklagar ett beslut som skulle stärka den lokala arbetsmarknaden i Ockelbo med omnejd”, skriver de bland annat.

Bo Stenbäck (tidigare i Liberalerna, reds. anm) är visserligen moderat och sitter i socialnämnden men menar att han inte skickat in överklagan i sin roll som politiker.

– Nej, jag skickade in den som medborgare. Jag såg inlägget som Socialdemokraterna skrev och tycker det var helt fel. Moderaterna visste inte om detta, och det är inte Moderaterna som skickat in överklagan, det är jag, säger han.

Även Moderaternas gruppledare i Ockelbo, Linus Gunnarsson, menar att det inte är partiet som överklagat beslutet.

– Partiet har ingenting med överklagan att göra. Det är en privatperson som skickat in det.

Tycker du att det var rätt att beslutet överklagades?

– Vi vill gärna att Synsam etablerar sig i Ockelbo. Men det handlar om skattepengar och det är viktigt att man tänker till. Det som är bra med att det överklagas är att vi får veta om det är olagligt eller inte. Hade det hela gått rätt till hade det här inte behövt gå så långt, säger Linus Gunnarsson.

Läs mer om Synsamaffären här.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar