Gör som Madeleine – en kuslig pumpalykta till halloween


Madeleine Wästlund är florist med egna butiken Ivar Ericsson blomsterhandel på Söder. Hon visar hur man kan göra en enkel pumpalykta till halloween. I år har hon fått tag på vita pumpor och tycker att det kan bli snyggt som alternativ till de traditionellt orangea.

– Det viktigaste är att vara försiktig med kniven. Det yttre skalet är hårt och innanför är det tjockt och mjukt. En vanlig, kort fruktkniv funkar bäst tycker jag, säger Madeleine.

Det finns alternativ till att skära ut hålen med kniv. Madeleines kollega Malin Henningsson brukar använda en borrmaskin och borra in mönster i skalet med olika tjocklek på borren. Hon har också stansat ut mönster genom att knacka in kakmått i pumpans skal.

Madeleine börjar med att skära av ett lock och därefter gröpa ur kärnorna och det fruktkött som är löst. Den här pumpan är inte så stor så den funkar att gröpa ur med händerna. Annars brukar hon ta en sked eller slev och gräva med.

Därefter gör hon ögonen. Hon tittar ut vilken sida på pumpan som är finast och ritar avlånga trekanter med en bläckpenna som hjälplinjer där hon ska skära. Om det blir streck kvar efteråt är det lätt att ta bort med vatten.

Hon fortsätter med munnen, ritar och skär. Ibland blir det snett och hon kommer utanför det ritade strecket, men det gör ingenting. Det kan till och med bli bättre.

– Det finns inga regler, det är det som är så bra med det här.

Sist skär hon ut taggar i den övre kanten. Där lägger hon också till ett längre jack så att monstret ska se läskigare ut. Sist skär hon till små trekantiga bitar som hon lägger löst i ögonhålorna.

När Madeleine har tänt ett ljus i pumpan lägger hon tillbaka locket som skydd och lyktan sprider ett kusligt och vackert sken.

Finns det något knep hur man får sin monster-lykta att hålla sig fin längre?

– Man ska hålla den svalt men skydda den för frosten, tipsar Madeleine Wästlund.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar