Gävles avantgarde-galleri ska stängas – oklart var Idka kan passa in


Gävle kommun drar in det fasta verksamhetsstödet till föreningen Idka, som driver galleri med mera i Kulturkiosken på gamla fängelseområdet. Detta beror på kommunens strategi att minimera antalet externa lokaler.

I stället får föreningen söka projektstöd och arrangemangsstöd, till utställningar och arrangemang, som alla andra.

Idka måste lämna sin lokal i augusti 2021. De har erbjudits att i stället ordna utställningar i den så kallade Rågången på Silvanum. Det är konsthallens bakficka om man så vill, en bred korridor där det redan arrangeras mindre utställningar. Idka skulle i så fall få samsas med dem.

– Vi skulle kunna vara i Rågången. Men vi behöver ett fast stöd. Vi kan inte gå in i 2021 utan en garanterad finansiering, säger Johan Löfström.

Konstcentrum ska in i nya Kulturhuset 2023. Så det skulle bli en tillfällig lösning för Idka, som bara haft sin nuvarande lokal sedan 2017.

Helst vill föreningen förfoga över en egen lämplig lokal. Johan Löfström hade möte med Gävle kommun i onsdags. Ett möte som han beskriver inte resulterade i några lösningar.

– Vi har tittat på listan över lokaler kommunen har och ser att det finns många som skulle passa oss. Vi är inte kinkiga, vi vill inte ha en prestigeadress, säger han.

Vi är inte kinkiga, vi vill inte ha en prestigeadress

Idka Kulturkiosken är en viktig scen i Gävles konstliv.

Det är med bred marginal det galleri som tar ut svängarna mest, med flera utställningar per termin. Det är bra jobbat med bara ett drygt dussin medlemmar.

Den nuvarande lokalen är ruffig på rätt sätt. Här kan man spika hur man vill i väggar och tak. 2019 arrangerades en “Sticker bombing”, med klistermärken av 500 konstnärer. “Ett enastående myller av olika stilar, budskap och intryck” skrev Max Hebert.

En sådan utställning är faktiskt svår att föreställa sig i det prydliga Silvanum.

Hanna Krantz är chef för Gävle kommuns enhet Konst och kultur, och tror att Idkas närvaro skulle göra Konstcentrum/Silvanum bättre.

– Vi har långtgående planer på hur vi kan utveckla Silvanum, och även den unga oetablerade konsten. Där ser vi gärna att Idka är en part. Vi tycker att deras verksamhet är viktig. Vi får ha en fortsatt dialog, säger Hanna Krantz.

Kan du lova att Idka kommer att bli kvar?

– Jag kan lova att vi kommer att fortsätta att stötta deras verksamhet, säger Hanna Krantz.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar