Éric Gélinas driver välgörenhet hemma i Kanada


Tankarna och funderingarna på att försöka hjälpa och bidra till sin hemstad föddes tidigt under den professionella hockeykarriären.

Men det var först 2015 som Éric Gélinas såg till att lägga grunden till det som numera går under namnet Gely-N-Ice.

Idén är enkel. 

Barn som vill spela ishockey, men som kommer från familjer och hushåll som inte har råd med sporten, kan skicka en ansökan till Gely-N-Ice om att få ekonomisk stöttning. Om familjen blir godkänd, ser Éric Gélinas och hans kolleger till att de får hjälp med allt från hockeyutrustning till matchkostnader.

– Målet med hela organisationen är så klart att ge barn en chans att få spela hockey och syssla med idrott, säger Gélinas, fortsätter:

– Jag ville alltid hitta ett sätt att hjälpa min hemstad och människorna där. Men jag visste aldrig hur. Men när jag började spela i NHL gjorde vi besök på sjukhus och träffade barn. Då insåg jag hur enkelt det var för mig att göra sådana saker, och hur mycket och hur positivt det påverkade barnen.

Gely-N-Ice

Organisationen grundades 2015 med målsättningen att hjälpa barn från hushåll med låg inkomst få en chans att spela hockey. Gely-N-Ice ekonomiska stöd täcker alla kostnader för en ungdomssäsong: från utrustning, till resor och så vidare.

 

Familjer ansöker om att få ekonomisk hjälp via Gely-N-Ices hemsida. Pengarna kommer bland annat från olika evenemang, donationer och sponsorer.

 

Årligen får drygt 20 barn hjälp och organisationen delar ut över 250 000 kronor. 

 

Källa: Gely-N-Ice 

Ett vanligt år – utan någon pandemi – delar Gely-N-Ice ut över 250 000 kronor till lite drygt 20 hockeysugna barn. Organisationen samlar ihop pengar på flera olika sätt, bland annat genom golf- och softbollturneringar, donationer och sponsorer.

Men så har vi ju det här med pandemin. Som ställer till det för allt och alla just nu.

– Vi blev tvungna att ställa in vår golfturnering den här sommaren på grund av covid-restriktionerna i Montreal. Allting är på ”stand by” just nu, säger Gélinas.

”Som tur var hade mina föräldrar råd” 

Éric Gélinas själv kommer från en familj som är starkt präglad av sport. Såväl hans pappa Marc som hans storebror Karl har vigt sina idrottsliv åt baseboll.

Marc draftades till och med av giganten Pittsburgh Pirates 1976.

– Som tur var hade mina föräldrar pengar nog att låta mig spela hockey. Det är en underbar sport, men en väldigt dyr sport om man jämför med fotboll där det behövs väldigt lite utrustning, säger Röglebacken. 

För egen del blev Éric Gélinas draftad 2009 av New Jersey Devils. Han gjorde NHL-debut tre år senare för samma klubb, innan han bytte adress 2015 och blev en del av klassiska Colorado Avalanche.

Allt som allt blev det fem säsonger i världens främsta hockeyliga, innan Gélinas satte kurs mot Europa. 

– Det är inte så många hockeyspelare från mitt område som har lyckats nå NHL. Så självklart har jag kunnat använda mitt ”NHL-namn” för att marknadsföra vår organisation och få ut vårt namn hos folk, säger Gélinas.

Éric Gélinas har tillhört Rögle sedan mitten på säsongen 2019/20.Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

”Förhoppningsvis kan vi växa” 

Sedan starten 2015 har Gely-N-Ice vuxit en aning och allt fler barn och deras familjer får hjälp av organisationen. Upptagningsområdet sträcker sig för närvarande över Saint-Jean-sur-Richelieu, drygt en halvtimme utanför storstaden Montreal. 

Men Éric Gélinas har inget emot att öka på det där området i framtiden. Om pengarna, intresset och behovet finns.

– Så här långt täcker vi området där jag växte upp och spelade hockey på ungdomsnivå. Men förhoppningsvis kan det fortsätta gå bra så vi kan fortsätta växa och täcka ett ännu större område och hjälpa ännu fler familjer i framtiden, säger han.

Tror du fler barn och fler familjer kan komma att behöva den här hjälpen, under och efter pandemin?

– Det är en klurig fråga. Den här säsongen har vi ju inte kunnat sponsra några barn eftersom så mycket av säsongen och alla hockeyaktiviteter har blivit inställda. 

– Men ja, när saker återgår till det normala tror jag att det kommer vara många familjer som behöver hjälp. Förhoppningsvis kan vi finnas där och erbjuda hjälp.

LÄS MER: Adam Edström, 19, äter fyra middagar om dagen
LÄS MER: ”Skjuter inte hårt – kan ju bli skador”

TV: Bisarra baklängesmålet fällde Rögleexpressen

Related posts

lämna en kommentar