Kajsa Bergqvist kan bli förbundskapten för friidrottarna


Det är nu sju år sedan som Karin Torneklint sa ja till att bli friidrottarnas förbundskapten. 

Under de åren har bland annat stavhopparen Armand Duplantis och diskuskastaren Daniel Ståhl blivit två av det landsslagets stora affischnamn med flera internationella mästerskapsmedaljer.

2021 har Torneklint dock gjort sitt. Efter OS i Tokyo ska en annan röst höras.

Friidrottsförbundet letar för närvarande en ersättare. En sådan ska, tillsammans med en ny sportchef, presenteras till våren.

– Vi har en arbetsgrupp som sedan en vecka är i gång med att se över de posterna. När det gäller ny förbundskapten har vi en bruttolista på runt tio personer. Sedan är det styrelsen som tar det slutgiltiga beslutet, säger generalsekreteraren Stefan Olsson.

Han förklarar vidare att ”förbundet har noterat Kajsas intresse”.

– Jag kommenterar inte om hon är med på listan, men vi vet vad hon vill och tycker. Hon har säkert en hel del av de egenskaper som vi efterfrågar. Kajsa har ju gjort sin egen resa och sett friidrotten ur andra synvinklar.

Kajsa Bergqvist: ”Skulle vara intresserad”

Kajsa Bergqvist berättade för SportExpressen i augusti att hon ”skulle vara intresserad”. Och kallade tjänsten ”ett av de mest hedersamma uppdragen för svensk friidrott”.

Nu väljer hon att lägga ut texten ytterligare.

– Att vara förbundskapten är bara 25 procent av jobbet. Hela föreningssverige måste ställa ställa sig bakom. Jag vet inte hur många andra som är sugna på att kandidera till posten.

Men du är det uppenbarligen?

– Jag skulle gärna fortsätta att arbeta med friidrotten i någon form. Om bollen att bli förbundskapten kommer, så får jag titta på den då. Jag skulle inte ställa mig avvisande, och absolut vilja prata om förutsättningarna.

Hur ser din kontakt ut med friidrotten i dag?

– Jag är ju expertkommentator på SVT. Det tycker jag är skitkul. Det är väldigt mycket förberedelser i form av att läsa på om idrottarna och plugga resultat. Det har lett till att jag är väldigt insatt i dagens friidrott. 

”Bra förhållande till friidrottsförbundet”

– Det tog några år efter att jag lagt av (2008) innan jag tyckte det var kul igen. Jag har bättre koll på friidrotten nu än när jag var mitt uppe i min egen karriär. Då handlade det nästan uteslutande om att jag koncentrerade mig på min egen prestation.

Och din kontakt med själva förbundet?

– Jag har ett bra förhållande till friidrottsförbundet. Om frågan du nämnde kommer tar jag ställning till den då. Den grejen får sova en stund. Sedan får vi se vad som händer.

Så kärleken till friidrotten är åter cementerad?

– Jag fick tillbaka den när jag började kommentera.

Varför valde du att sluta som aktiv?

– För att jag var mentalt slut, inte fysiskt. Jag ville då göra helt andra saker.

Och förbundskaptensjobbet är ju definitivt något annat.

LÄS MER: Kajsa Bergqvist aktuell som ny förbundskapten
LÄS MER: ”Det var lite oväntat – vi var ju kompisar”
LÄS MER: Räknar inte medaljen: ”Det är så märkligt”expressen

Related posts

lämna en kommentar