Debatt: Ockelbos hittepå-jobb undergräver arbetslinjen


Arbetarbladet har nyligen granskat Ockelbos arbetslöshetsstatistik. Vad som först liknade en framgångssaga i statsradion P4 Gävleborg  visade sig vara klassiskt duperade pysselsättnings-siffror. Socialdemokraternas bidragslinje måste synas en gång för alla.

Extratjänster är höstens snackis i arbetsmarknadspolitiken. Åtgärden är på flera sätt JÖK-partiernas ögonsten. Arbetslösa får 20 000 kronor per månad för att ”aktiveras”, till begränsad nytta. Endast 6 procent går vidare till riktigt jobb efter avslutad insats. 90 procent av deltagarna är födda utanför Europa. De arbetslösa klassificeras som ”sysselsatta” för att suddas ut ur statistiken. Arbetslösa ska gömmas och helst glömmas, enligt välkänt S-manér. 

För något år sedan visade Dagens Industri gransknings-team att deltagarna i Gävle satt på arbetsmarknadskontoret och ”pluggade på distans”. Endast en bråkdel hade en meningsfull aktivitet. Det visar sig nu med all önskvärd tydighet att kommuner använder åtgärden framförallt för att skyffla över socialbidragskostnader, numera kallat ekonomiskt bistånd, på staten (och därmed oss övriga skattebetalare som snällt får betala för kalaset).

Tidigare i höstas visade det sig att Sandviken leder distriktsmästerskapet i hittepå-jobb. Flera hundra platser har skapats det senaste året – allt för att dölja arbetslösheten. Nu visar det sig att Ockelbo, som tidigare lyfts fram som ett föregångsexempel av exempelvis stats-radion i Gävleborg (SR 28/7), är ett luftslott. Man har helt enkelt fört över arbetslösa till meningslösa Extratjänster, får fullt betalt från staten och kan uppvisa fantastiska jobb-siffror.  Det skulle kunna kallas en Titanic politik där man på förhand vet att personerna i Extratjänster kommer att gå rakt in i försörjningsstödet efter avslutad insats.

Till saken hör också att 100 procent är födda utanför Europa i extratjänster i Ockelbo. Varför ska bara personer födda utanför EU och inte arbetslösa med inrikes bakgrund få en gräddfil in i diverse ”aktiviteter” och sen få 20 000 kronor per månad? Vad säger annars så högljudda LO-facken om detta? Varför har vi inte en arbetsmarknadspolitik som gäller alla i Sverige, inte bara några? 

Vi moderater står upp för arbetslinjen. Alla ska ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Det ska alltid löna sig att arbeta. Riktiga jobb skapas i riktiga företag. Gärna bättre integration, men inte dyra och ineffektiva hittepå-jobb.

Inom några veckor ska arbetsmarknadsministern få besvara de allt fler hårresande exempel som kommer från vårt län i en debatt i riksdagen. Fram till dess vore det klädsamt om Socialdemokraterna i Gävleborg vaknar och stoppar eländet en gång för alla.

Lars Beckman (M), riksdagsledamot Gävleborgs länarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar