Patient dog i blodförgiftning – regionen anmäler sig själva efter brister: “Beklagar det som hänt”


Det var i slutet av 2019 som personen blev inlagd på Bollnäs sjukhus efter att ha hittats liggandes på golvet. På sjukhuset konstaterade man revbensfrakturer samt ett misstänkt infekterat trycksår på ryggen, varpå patienten några dagar senare fick en tid hos kirurgmottagningen på Gävle sjukhus.

Väl där ska patientens allmäntillstånd ha blivit så pass dåligt att personen fick läggas in på intensivvårdsavdelningen med akut blodförgiftning. Trots insatser kunde sjukdomsförloppet inte stoppas och patienten avled efter två dygn.

Nu anmäler Region Gävleborg händelsen genom en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

– Jag beklagar det som hänt. Vi har noggrant gått igenom fallet med berörd personal. Det fanns brister i den interna rapporteringen av patientens hälsoläge. Detta medförde att patientens försämrade allmäntillstånd inte blev upptäckt i tid och det dröjde med transport till Gävle sjukhus. Vi ser mycket allvarligt på detta och har genomfört stora insatser för att kunna förebygga liknande misstag i framtiden, säger Amir Farkhooy, chefläkare i Region Gävleborg i ett pressmeddelande.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar