MFF:s lättare väg till Europa 2021 Champions Europa League


När Champions League och Europa League nästa år följs av Conference League räcker det att det svenska mästarlaget 2020 vinner två av fyra kvalomgångar 2021 för att nå minst Conference League.

Något chanserna är goda till då de två första kvalrundorna till Champions League blir snarlika tidigare år och där Malmö FF kommer att vara seedade mot lag från lägre rankade ligor.

– Så är det. Men det är troligt att det blir svårare motstånd i den senare delen av kvalet, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

Via sin plats i ECA (European club association) har MFF-basen god insyn i den process som nu formas när två europeiska turneringar ska bli tre.

Förhandlingarna om prispengarna i Conference League är på väg in i sitt slutskede.

– Den ska plockas upp i slutet på oktober eller början av november, säger Carlnén.

Uefa har sänkt ersättningarna till MFF

Coronakrisen har slagit även mot Uefa och ersättningarna har skrivits ner för alla turneringarna.

– Vi ser redan att det fått en effekt för oss jämfört med de intäkterna vi borde fått för säsongen 2019/2020. Det är betydligt mindre än vi gjort prognos för.

Vilka intäktsposter är mindre än ni räknat med?

– Man får alltid en slutavräkning för säsongen ett tag efter den är slut. Och det har vi fått för säsongen 2019/2020 och där har vi fått betydligt mindre än vi förutsatt att vi skulle få. Det beror på att Uefa till viss del tvingats betala tillbaka till rättighetsinnehavare.

Men prispengar för 2019/2020 har ni fått som ni ska?

– Ja. Men den totala intäkten har minskat. Allting kommer att minska lite.

Och ersättningarna för kvalet nu hösten 2020?

– De siffrorna som annonserats tidigare gäller inte riktigt. 

Oviss förhandling om prispengar

Niclas Carlnén medger att coronapandemin påverkat förhandlingarna om prispengarna i Conference League dit den allsvenskan tvåan och trean samt cupvinnaren kommer att kvala.

– Det är ännu svårare att förutse nu. Innan trodde jag att att vi hade en väg framåt. Nu kommer det att vara svårare förhandlingar, för alla kommer att få mindre än man förutsett, säger Carlnén.

Har du som sitter i ECA någon känsla av hur det kommer att bli?

– Nej, men jag har en tydlig uppfattning om var jag tycker vi borde hamna. Sedan är det inte säkert vi landar där och nu får vi kanske räkna om det efter den nya totala intäkten.

Hur mycket har den minskat?

– Det kan jag inte säga för det finns bara en prognos och den kan jag inte säga för den är inte officiell, säger Carlnén som dock har en förhoppning om var pengarna för Conference League kan landa.

– Jag skulle vilja att de pengar du får i Conference League är samma som i Europa League, fast du måste ta dig ett steg längre. Så en kvartsfinal i Conference League är värd samma pengar som en åttondel i Europa League. Väldigt förenklat. 

Mycket förhandling återstår ännu.

Det som är helt tydligt är att Malmö FF – om man vinner SM-guld 2020– aldrig haft en lättare väg till ett europeiskt gruppspel.

– Blir du mästare i Sverige får du nästare år en lättare väg till gruppspel, inte till Champions League men till ett gruppspel. Sedan är pengarna inte de samma i Conference League, säger Carlnén.

Se premiären av ”Signerat Strömberg”.expressen

Related posts

lämna en kommentar