Fifa vill starta European Premier League – stöttas av Manchester United och Liverpool


Den sporten som vi en gång lärde oss kan vara på väg att i grunden göras om. 

Det har tidigare pratats om att minska antal lag i Premier League, från 20 till 18. Ett förslag som Manchester United och Liverpool låg bakom men som sedan har röstats ner. Förslaget är även känd som ”Projekt Big Picture”. 

Prissumman: Över en miljard kronor

Nu rapporterar Sky Sports om att klubblagsfotbollen kan ändras i Europa. Det internationella fotbollsförbundet, Fifa, vill starta en turnering som omsätter miljarder kronor och som kommer att skaka om världsfotbollen. 

Lag från Italien, England, Frankrike, Tyskland och Spanien är i samtal för att bli medlemmar i ”European Premier League”, som turneringen kallas. Från England handlar det om fem klubbar där Manchester United och Liverpool ska vara pådrivande. Hela turneringen kommer att innehålla 18 lag och spelas under en pågående säsong. Det är i nuläget oklart om den ersätter Uefa Champions League eller om den spelas separat. ”European Premier League” kan tidigast starta redan år 2022 och vinnaren belönas med en enorm summa pengar som kan överstiga en miljard kronor. 

Max fem klubbar

Sky Sports skriver att ingenting är klart men att besked kan komma redan om ett par veckor. Det som återstår är några detaljer och dokument som ska kompletteras. 

En källa säger att det här kan ”potentiellt vara den största förändringen som sker i klubblagsnivå på decennier”.

När det gäller Premier League så ska Manchester United och Liverpool redan ha gett klartecknet. Chelsea, Arsenal, Manchester City och Tottenham förväntas ta ställning till förslaget senare men att en av dem inte kommer att få vara med då maxantalet från varje land ska vara fem klubbar. 

LÄS MER: Allt inför gruppspelet i Champions Leagueexpressen

Related posts

lämna en kommentar