Extra miljon till att renovera offentlig konst och stöd till kultur


Det var finfin uppslutning av lokala medier vid Henry Moore-statyn utanför Gävle stadsbibliotek på tisdagsförmiddagen.

En nöjd ordförande för kultur- och fritidsnämnden, Helene Börjesson (MP), berättade att nämnden under eftermiddagen skulle klubba extrapengar till två viktiga syften.

Det ena är att nämnden sätter av en halv miljon kronor i extra coronastöd till kulturutövare, både professionella och till föreningar.

– Vi kan inte räkna med att alla våra kulturutövare tar ett steg tillbaka nu, och ändå finns kvar efter pandemin, sa Helene Börjesson.

Stödet ska gå till grejer som sker enligt Gävle kommuns kulturpolitiska program. Programmet har bland annat ett mångfaldsmål – att kultur ska vara tillgänglig för alla. Plus att “barns och ungas behov och rättigheter särskilt ska beaktas”.

Sen finns inte så mycket mer att berätta. Ännu oklart hur många som kan få dela på den halva miljonen, oklart när ansökningen öppnar och när den stänger. Men skyndsamt, sa ordföranden.

Den andra satsningen handlar om offentlig konst. Gävle har en imponerande samling, men den är kraftigt eftersatt. 22 av 29 undersökta verk behövde akuta åtgärder, visar en inventering som gjordes av en konservator 2019.

Nu avsätter nämnden 750 000 kronor att använda till restaurationer fram till årsskiftet. Och Helene Börjesson hoppas att kunna ge besked om ännu mer pengar nästa år.

Det finns en prioriteringslista över vilka konstverk som är i mest akut behov av kärlek. Kommunen avser att börja med Landmärke, det faluröda siluettstaketet i rondellen vid södra infarten. Även den berömda och mycket värdefulla (kommunen nobbade en konstsamlare som ville köpa den för 50 miljoner!) Henry Moore-statyn “Tredelad vilande figur” behöver omsorg. Den är skitig och skadad i fundamentet.

Björn Norberg var tidigare Gävle kommuns intendent för offentlig konst. Han har många gånger kritiserat att Gävles konstsamling får förfalla. Den årliga budgeten på 25 000 kronor räckte ingenstans, sa han.

Nu satsas alltså 30 gånger mer – och Björn Norberg är glatt överraskad.

– Det är jättebra. Sen kommer det bli intressant att se hur prioriteringen ser ut, hur mycket det ska räcka till. Jag hoppas att man har en ordentlig budget kontinuerligt under en längre tid. Men det här kommer att rädda vissa saker.

Hur mycket är egentligen 750 000 kronor i detta sammanhang?

– Om jag minns rätt är det ungefär hälften av kostnaderna för de mest akuta åtgärderna för att komma på banan. Det är en väldigt bra början, säger Björn Norberg.

Å andra sidan är det svårt att uppskatta kostnader innan man satt igång, även för en expert. Norberg tar den läckande “Gudinnan” vid rådhuset som exempel. Om man behöver plocka ner den bit för bit och renovera från grunden skulle det kunna kosta hela trekvartsmiljonen.

Fotnot. Nämndsammanträdet ska starta klockan 13.30 på tisdagen.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar