Byggnads synar arbetsmiljön – så många skadas av kemikalier på jobbet


De svänger in på Andra magasinsgatan på Alderholmen, där Sehed bygg AB håller på att förvandla Samhalls gamla kontor till socialtjänstens nya lokaler. Platschef Patrik Andersson går in i en bod och visar var riskinventeringen och arbetsmiljöplanen hänger.

– Det är bra att de håller ordning och reda på oss. Ibland kan det vara lätt att bli hemmablind, säger han.

PCB i fogar och asbest hör till de vanligaste kemiska riskerna de får ta hänsyn till berättar han, och ibland kan vissa golv kan vara limmade med klister som innehåller asbest.

Niclas Liljeqvist konstaterar att papperna är i sin ordning och de går en runda i huset. Patrik Andersson visar och berättar vad de håller på med på de tre våningarna. Per-Anders Eklöf stannar till ibland och byter några ord med män som spacklar, gjuter och fixar avloppsrör.

– Vi kollar städning och att det finns förbandsgrejer på varje våning och att det ser bra ut med kemikalier, berättar Per-Anders Eklöf efteråt.

På den här arbetsplatsen såg det bra ut konstaterar de. Niclas Liljeqvist säger att de större företagen för det mesta har ordning på både papper och arbetsmiljö. På mindre företag är det vanligare att de hittar saker att påpeka.

Den här veckan är fackförbundet Byggnads årliga arbetsmiljövecka och Sehed bygg AB är dagens andra arbetsplatsbesök. De räknar med att hinna runt till runt femton arbetsplatser under veckan. Enligt Byggnads blir runt 500 personer i byggbranschen sjukskrivna årligen på grund av skador av kemiska ämnen. Det kan vara cancer, lungsjukdomar, allergi och eksem.

Skyddsombudet Per-Anders Eklöf får för det mesta ett gott välkomnande.

– Det är oftast positivt, de tycker att det är bra att vi kommer.

Han och Niclas Liljeqvist är ute på arbetsplatsbesök även i vanliga fall några dagar i veckan, men pratar då utöver arbetsmiljöfrågor även om andra fackliga frågor.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar