Christian blev sjukpensionär då han var 37 år – startade hyperlokala Radio Lingbo för att stå ut


För fem år sedan flyttade Christian Fältström från Gävle till huset i Lingbo tillsammans med frun Cecilia och de två döttrarna på åtta respektive 19 år. Huspriserna lockade, men också tystnaden. Första natten sov han som en stock.

Efter två år i Lingbo tvingades Christian Fältström sjukpensionera sig, eftersom han inte kan arbeta som vanligt på grund av sin hälsa. Han har varit arbetslös omkring 15 år nu. Det innebär mycket tid att slå ihjäl och gammal diskjockey som han är kom han på idén att starta en lokalradio för byn som har omkring 500 invånare och ligger i Ockelbo kommun.

– Jag gick ut och frågade byborna och folk tyckte det var en jättebra idé. Pensionärerna vill höra dansband. “Det fixar jag” svarade jag. En annan karl ville höra hårdrock. “Det ordnar jag” svarade jag. Sedan mataffären stängde har vi egentligen bara en pizzeria och en obemannad mack kvar här, så jag tänkte att det måste hända någonting!

Läs mer: Gävleprogrammet Oldies FM sänder nu dygnet runt – vill bli din kajplats i etern

Även mindre politiskt korrekta förslag som Ultima Thule och Eddie Meduza har nått honom, men där drar Fältström en gräns. Möjligtvis Meduzas låtar med barnvänliga texter. Själv har han mest dj:at dansmusik, bland annat trance och har varit dj sedan 1993 på Brynjan på Brynäs. Men här kör han även rockklassiker med Beatles, Kiss och Rolling Stones.

Som plattform använder den amerikanska Radio King, där han mot en avgift om 250 kronor i månaden kan använda deras mjukvara och får alla licenser ordnade. Det går alltså inte att bara köra radio rätt ut på nätet för den som vill göra det lagligt.

– Jag valde en amerikansk plattform eftersom det är svindyrt i Sverige. Några tusenlappar mer skulle det kosta om året med en svensk.

Som mest har 300 personer lyssnat under en dag. Sändningstiderna är måndag till fredag 8 till 14 och lördag till söndag 10 till 14 men kan även pågå utanför de ramarna. Fältstöm pratar gärna och kan då vara hyperlokal ibland, men också bara “tjôta på”. När vi provlyssnar på fredagseftermiddagen berättar han till exempel att hans två barn står och lagar pannkaka till honom.

– Vi har en facebookgrupp här i Lingbo där folk varnar för skumma bilar och inbrott begångna av utländska ligor till exempel. Lite sånt skulle jag kunna tänka att prata om i radion framöver tror jag.

Nu vill han hitta sponsorer så att han kan lotta ut vinster, till exempel biobiljetter till Rio Bio i Ockelbo, resonerar han. Bortgångne Bosse Sundströms gamla program på Cityradion, vilken han även praktiserade hos för längesen, är en inspirationskälla. Målet är att få någon form av intäkter, men sälj är nytt för honom.

– Kanske plockar jag in en praktikant framöver.

* Lyssna på Radio Lingbo här.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar