Kan hända värre saker under de 100 000 åren än läckande strålning


Angående slutförvaret av kärnavfall.

Diskussionen är i full gång om klimatet och slutförvaring av kärnavfallet. När det gäller slutförvaringen som är tänkt ske i Östhammar efter jättenoga utredningar som majoriteten kommer att rösta ja till. Dock har MP återigen viftat med att strålningen håller på i 100 000 år, utan tänka till vad det innebär.

LÄS MER: “Här dukas det för slutförvaret – nya vägar och lysen”

Lite historik att tänka på är hur lång tid 100 000 år är. Det kommer att bli istider och värmeböljor. En istid är svår att överleva för människa och djur, så det har nog ingen betydelse om det finns strålning kvar. Dessutom är det cirka 400 000 generationer. När det pratas om skador låter det som det är våra barn som drabbas.

För att ha lite perspektiv hu lång tid 100 000 år så är det 50 gånger från den tid enligt bibeln Jesus föddes och vår tidräkning påbörjades. För cirka 15 000 år sedan var det istid och hela Sverige var täckt av is. Denna is låg kvar 3 000 år. Under tidsperioden 100 000 år kommer det att ske flera istider och värmeperioder. Så om inte berggrunden håller tätt så är det i alla fall katastrofer för oss.

En fråga till MP: Var någonstans skall avfallet läggas om det inte får läggas i Östhammar? Alltså under 100 000 år kommer det att hända mycket som troligen är flera gånger värre en eventuell strålning som läcker ut.

Troligen kommer frågan upp på regeringens bord. Hoppas att nu S kan hålla mot ett 4 procent-parti som tydligen bestämmer allt i denna regering

stigandersarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar