Börje Salming berättar om sitt nya projekt med Stig Salming


”Stiftelsen för analytisk och biokemisk dedikerad ekologisk forskning”. 

Så heter den stiftelse som Börje Salming startat tillsammans med ”Stygge” Salming. För SportExpressen berättar Börje Salming om initiativet som han menar är livsviktigt för livet i Sveriges hav.

– Det är tragiskt som det är i Östersjön, när det inte växer något på botten och allt blir igenslammat. Fiskarna får inte i sig tiamin och det är många fåglar som hittas döda på grund av det också. Laxen och torsken har fått ta hur mycket stryk som helst och allt kommer dö ut om vi inte gör något drastiskt, säger Salming.

Börje Salming om projektet

Bröderna Salming har gått in med pengar för att finansiera stiftelsen.

– Stiftelsens ändamål är att få en klar bild genom forskning och att nå ut med forskningsresultat, sa styrelsemedlemmen Joacim Sager i ett pressmeddelande när den presenterades. 

Börje Salming berättar hur idén föddes.

– Vi kommer uppifrån fiskeland. Alla där levde på fiske och det är så jävla viktigt. Fisken dör och ingen lax vandrar upp för älvarna. Vi är fan inte så långt ifrån att allt dör ut.

Har du märkt någon skillnad när du är ute och fiskar?

– Ja, och man ser att de får bölder på sig. De mår inte bra, de är inte friska.

– Det är så jävla viktigt att vi ställer upp på det här, jag och brorsan. Forskarna är jätteduktiga och vet exakt vad som händer. Vi har fått lära oss litegrann och nu förstår man att ”jaha, det är därför det blir så här”. Det här måste ut i media och att du ringer är fantastiskt bra.

Är det här starten på ett stort engagemang?

– Vi hoppas att stiftelsen kan göra skillnad och se till att laxen mår bra. Men det måste ju komma in mer pengar till stiftelsen också.

Tiamin (tidigare kallat vitamin B1)

Behövs för ämnesomsättningen av kolhydrater och protein.

 

Så får människor i sig tiamin: Fukostflingor och müsli, fläskkött, inälvsmat, vetegroddar, solrosfrön och bröd.

 

Källa: Livsmedelsverket.

”Kommer ge honom en stående ovation”

Till skillnad från fiskarna mår Börje Salming bra. Detta efter att han tidigare berättat om hur han trodde att han skulle dö.

– Det kändes som att jag var döende. Jag trodde att jag var det. Det var så pass illa. Det är svårt att beskriva, men jag var så sjuk. Jag tänkte faktiskt att ”det här kan vara det som tar mig”, sa Salming till nhl.com efter att ha fått åka akut med ambulans till sjukhuset med covid-19-symtom.

Läkarna berättade aldrig om Salming drabbats av covid-19 och han är glad över att han nu är på topp igen – trots en liten förkylning som stoppade honom från att resa norrut tillsammans med sin bror och träffa forskare för att lära sig mer om tiaminbristen.

– Det är jättebra. Jag var sjuk och gjorde ett negativt test, berättar Salming och fortsätter:

– Det var ingen värstinggrej och jag ville testa för min omgivnings skull. Det var bara en vanlig förkylning. 

Efter nästan en hel i Toronto lämnade Börje Salming sin klubb för Detroit 1989. Han tycker det är roligt att även Henrik Lundqvist nu tagit steget mellan två stora rivaler.

– Det blir lite roligt tycker jag. Det kommer bli jättebra och Washington har ett så pass bra lag. Där har han chans att vinna Stanley Cup. Jag hoppas verkligen att det går bra och med honom i målet kan det verkligen gå bra, säger Salming.

Du tror att han har ett par år till i sig?

– Jag säger så här: han hade inte gått till Washington om han inte hade vetat att han skulle klara av det. Så duktig är han. Och han har spelat sista åren i Rangers och varit hur bra som helst.

Han tror också på ett bra bemötande i New York för Lundqvist.

– Jag tror inte de kommer bua åt honom, de älskar honom. Jag tror de kommer ge honom en stående ovation. Visst kommer det vara lite konstigt när han står där i Washingtontröja, det kommer han nog tycka själv också. Men det där brukar gå bort efter ett tag och jag tror det kommer gå bra. 

LÄS MER: ”Trodde att jag skulle dö – jag var så sjuk”
LÄS MER: Salmings skräck – fördes akut till sjukhus i ambulans
LÄS MER: Salming: ”Låt Greta bli vår statsminister”expressen

Related posts

lämna en kommentar