Magdalena Fjällström om jämförelsen med Anja och skadorna


Magdalena ”Monne” Fjällströms seniordebut i VM kom så sent som förra året och fjolårssäsongen var överlag hennes bästa hittills.

– Det kändes som den skidåkningen jag levererade i fjol är den skidåkningen jag besatt.

Säsongen var en stor revansch efter flera år av skadehelvete.

– Jag vet vad som krävs för att ta sig tillbaka. Det är ingen dans på rosor. Det är klart att det inte behöver ta sex år eller vad det nog var jag inte tog ett enda poäng i världscupen. Det är kanske i det värsta slaget.

– Nu i efterhand är jag väldigt stolt över att jag klarade det. För det är ju en väldigt lång tid, säger 25-åringen.

Missar premiären efter ny skada

När årets alpina säsong drar i gång i Sölden sätter dock en skada ännu en gång stopp för Magdalena Fjällström. Den här gången handlar det om det andra knät.

– Jag drog på mig en broskskada i våras. Nu är det väl en hyfsat gammal skada, jag opererade mig i slutet av maj. Där i början visste jag inte riktigt vad det var eller hur lång tid det skulle ta så jag valde att gå ut med det nu i höst.

– Det har inte varit en jätteskön skada, det har varit ganska smärtsamt att vara utan brosk.

Det är fortfarande oklart när hon kommer vara tillbaka. Men den alpina landslagsåkaren känner ingen stress. 

– Jag tror det är därför jag är lugnare nu. För jag har tagit mig tillbaka, jag har tagit mig tillbaka och varit bättre än någonsin. Det har jag ganska färskt i minnet, för i säsongen som vara föll verkligen alla bitar på plats.

Skador är en naturlig del av satsningen mot den absoluta världstoppen, menar ”Monne”.

– Jag kan inte riktigt tycka synd om mig själv, det är det priset man får betala om man vill vara med där uppe. Sporten är så otroligt hård på det sättet. Skaderisken är så fruktansvärt hög men det får man acceptera.

Blev jämförd med Anja Pärson

Innan alla år av skador sågs Magdalena Fjällström som en av våra största talanger. Hon vann junior-EM och blev ungdomsmästare i OS.

Uppvuxen på samma gata i Tärnaby som förra alpinstjärnan Anja Pärson kallades hon ofta för ”nya Anja”.

– Det har varit fantastiskt att jag vid så ung ålder var så pass duktig att jag blev jämförd med Anja. Det var jättekul och Anja har varit en jättestor inspirationskälla. Jag har nästan sedan jag kunde gå sagt att ”jag vill bli bäst i världen, jag vill bli som Anja”.

– Sedan är det klart att den jämförelsen känns ganska tung när man gång på gång sitter där med kryckorna och inte kan gå.

Hur var det?

– Det är elitidrott, det är tufft. Vore det lätt skulle alla bli bäst i världen. Det är tufft, men jag tycker att det är värt det. Jag skulle lägga mig på operationsbordet flera gånger om så länge jag får hålla på med det här.

”Man gör mycket skit”

Från nära håll lärde hon sig en av sportens största.

– När jag var ung och tränade jag lite med henne. Jag lärde mig att det är mycket som ska till. När säsongen var slut var Anja inte den som åkte på semester, utan då var hon i Tärnaby och klev upp 04.30 på morgonen och tog vara på snön som faktiskt låg utanför dörren, säger Fjällström.

Och fortsätter:

– Jag har fått lära mig att det är väldigt professionellt, man gör sin uppvärmning, man åker sina åk, man är fokuserad, det är tidiga mornar. Det är det jag tycker är så otroligt kul med elitidrott, att man är så dedikerad till någonting. Man gör mycket skit bara för att uppnå något. 

– Jag älskar blod svett och tårar. För att sedan lyckas.

https://www.instagram.com/p/Bt1iu-0haBJ/?utm_source=ig_embed

expressen

Related posts

lämna en kommentar