Du ska inte kräva något mer av Sverige än den svenska fanan


På Arbetarbladets ledarsida ställde Jenny Wennberg frågan “Fanor och diplom till människor som mest av allt behöver bättre anställningsvillkor och högre löner?”. Det väckte en dystopisk tanke om ett framtida Sverige där du ska ta emot den svenska fanan med ett leende på läpparna och hålla klaffen. Ett Sverige som du inte kan kräva något mer av än den svenska fanan – för är den inte vacker så säg!?

I ungefär samma veva som jag läste om att undersköterskor fått ta emot emot den svenska fanan som tack för att ha burit landet på sina axlar läste jag också om att Hörby kommun i Skåne bestämt att inte hissa regnbågsflaggan på kommunhuset. “Den svenska flaggan inkluderar alla och därför är det den flaggan som ska hissas i Hörby” sa kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD).

Plötsligt verkar den svenska flaggan vara lösningen på allt som är lite obekvämt. Klagar vårdpersonal över villkor och löner? Ge dem Den Svenska Fanan, den kan de inte vanhedra med sitt tjafs! Klagar HBTQI+-communityn över hur de behandlas i Sverige? Ge dem… fanfar och trumvirvel… Den Svenska Fanan! Den står för allt som är bra och det vore nedvärderande mot riket om de anser att Sverige skulle kunna göra mer för dem.

Det där går ju att applicera på nästan alla knepiga situationer.

När jag sitter och skriver det här har jag utsikt över ett villaområde i Gävle. Det är en 25-30 villor jag ser och det verkar vara endast ett hus som har en liten svensk flagga som vajar på husknuten. Sådana är vi, vi har anammat budskapet “Var onationell” på Carl Johan De Geers klassiska verk som vi känner som “Skända flaggan!”. Vi har fått lära oss att vara kritiskt inställda till fosterlandet. Om det nu inte råkar vara svensk mästerskapsmatch. Då är det andra bullar.

Nyheter som de jag räknat upp tyder på att det där håller på att förändras. Just nu pumpas Den Svenska Fanan med positiv innebörd, den står upp för dina rättigheter och den kan vara lön för mödan.

Den kanske kan sluta som en kvalitetsindikator på vilken typ av medborgare du är. I framtiden kanske det bara är en av villorna i bostadsområdet jag har utsikt över som inte har en svensk flagga på husknuten. Kanske får då också den familjen en påhälsning av ordningsmakten som undrar hur det nu kommer sig? Ogillar de Sverige i detta hushåll? Suspekt.

Kanske har vissa hus fyra svenska flaggor på husknutarna. Kanske berättar den boende om dem så här: “En fick jag för mina insatser under pandemin då jag trots en liten lön gjorde allt för riket, en för att jag handlar svenskt, en för att jag inte går på propagandan om klimatförändringarna och oj! Den där borta minns jag med värme, den fick jag för artikeln jag skrev om hur bra Sverige hanterar äldrevården efter att vi strypt invandringen. Jag jobbar åt Ministeriet För Korrekt Information nu för tiden förstår du.”

Veckans…

…rimligaste avslag:

… Det avslag som en Skutskärsbo fick när han ville lägga till Waffen i sitt namn. Waffen-SS är för den som kan tänkas undra känt som Nazitysklands mest fruktade militära enhet.

…mest avslöjade:

…De två sjuåringarna som försvann från sin skola i Gävle, hittades av polisen och vägrade säga var de varit. De hade dock med sig ballonger “från ett välkänt hamburgerställe” som polisen tyckte “gav vissa svar”.

…lokala musik:

…Förra helgen såg jag Erik Klinga (Simian Ghost, Light Vibes och nu även i bandet Falsterbo horse show) framföra ett instrumental elektronisk musik under Vindögafestivalen i Sandviken. 1) Förlösande att få se något live och distanserat och 2) ta läget när du kan lyssna du också.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar