Här försöker Gävleligan sälja olagliga valpar från Östeuropa – så lurar de köparna på Blocket


Hundvalpar till salu i Gävle. Annonserna som fångar vår uppmärksamhet läggs ut på Blocket på eftermiddagen söndagen 4 oktober.

Tre olika annonser på mindre än en timme för olika små hundar.

En dvärgpinscher. Fyra dvärgtaxar. Två mopsar.

På onsdagsförmiddagen 7 oktober kommer ytterligare en annons ut. Den här gången för fyra stycken bichon havanais.

Annonserna påminner starkt om varandra med formuleringar som återkommer.

Samtliga valpar är 16 veckor gamla och söker nu sina ”för alltid-hem”. På bilderna kan man se att de är fotade i samma miljö.

Priset på valparna är mellan 18 000 och 22 000 kronor. Tillsammans är köpessumman 218 000 kronor.

Ingenstans står det att de kommer från utlandet. Ingen av annonserna är underskrivna med säljarens namn eller nummer.

Istället står ”Pinscher” som säljare av dvärgpinschern, och ”Dvärg Tax” som säljare av taxarna. Mopsarna säljs av ”Mops Silverwhite” och bichon havanais-valparna av ”Bischon”.

Det väcker tidningens intresse. Vilka personer ligger bakom dessa annonser?

_____________________________

Under coronapandemin har efterfrågan på hundvalpar slagit i taket.

Allt fler vill ha en fyrbent liten pälskling – nu när man ändå sitter hemma och jobbar.

De inhemska uppfödarna har inte valpar så det räcker. Både Jordbruksverket och Svenska kennelklubben har i spåren av detta gått ut och varnat för ökad risk för oseriösa aktörer och smuggelhundar.

Och redan innan pandemin var det ett stort problem.

I valpfabriker i Östeuropa lever hundar under hemska förhållanden, något SVT uppmärksammade i en granskning förra året. I den liknas omsättningen med narkotikasmuggling, eftersom säljarna drar in stora summor pengar.

Hundarna kan vara sjuka, trots veterinärintyg, och vissa överlever inte ens två veckor efter de kommit till sin nya familj. Andra dör efter tre år. Valparna kan vara legalt importerade på papper, för att de oseriösa hundförsäljarna blivit allt mer skickliga.

_____________________________

Blocketannonserna vi granskat väcker uppmärksamhet i en hundgrupp på Facebook. I annonsen för mopsarna står att de saknar stamtavla men är renrasiga. Det ifrågasätts om de verkligen kan vara det eftersom de är vita. Enligt rasstandarden är mopsar svarta, aprikosa, fawn eller silvergrå.

Det spekuleras också i om de kan vara en blandning mellan mops- och chihuahua. Som trots det kostar 22 000 kronor per valp, alltså mer än en svensk renrasig mops brukar kosta.

En kvinna i gruppen, vi kan kalla henne Sara, låtsas vara intresserad av mopsvalparna och får komma och titta på dem.

Även tidningen anmäler intresse för dem. Både vi och Sara får samma snabba svar av köparen:

”Viktigt att veta är att valparna är från Ungern. Dem är inte alls några smuggelhundar utan dem har alla papper som behövs.”

Den som svarar är en ung tjej som inte ens fyllt 18 år.

Men det ska visa sig att hon inte ensam ligger bakom Blocketvalparna.

När Sara träffar valparna på en adress i Gävle kommun finns ytterligare två personer närvarande. En man och en kvinna, båda i 35-årsåldern, som bor på olika platser i Gävle.

Den här trion är försäljare till alla hundarna från de skumma annonserna. Det visar vår kartläggning.

Sara spelar in mötet och har låtit oss ta del av ljudupptagningen. Kvinnan i 35-årsåldern är drivande under samtalet och berättar att vita mopsar är vanliga i Ungern.

– Jag har sett många vita mopsar. Där borta är det bara vita mopsar, säger hon.

Efter Saras besök tas det bort i annonsen att mopsarna är renrasiga.

Hon meddelar att hon är inte är intresserad av något köp. Då börjar den unga säljaren en övertalningskampanj.

Under mötet har de inte ställt en enda fråga om vem Sara är eller vilka hemförhållanden hon har.

Men nu säger hon sig vara säker på att Sara kan erbjuda en valp ett gott hem. Samtidigt sänker säljaren priset – två gånger.

– De frågade mig inte vad jag hette, vart jag bor, var jag jobbar och dessutom har jag ett nummer som är skriven på en annan person i en annan stad, säger Sara.

_____________________________

Redan den information tidningen hittills fått fram gör att varningsklockorna ringer högt. Det menar Hans Rosenberg som är presstalesperson vid Svenska Kennelklubben, SKK. Att inte fråga ut en potentiell köpare tycker han är oseriöst. Han berättar hur det bör gå till.

– Man ställer de här personliga frågorna, så kan köparen få höra att nej, du får inte köpa den här schäferhunden. Då blir man besviken, men man borde bli tacksam för då vet man att säljaren både bryr sig om hunden och att hundägaren får rätt ras, säger Hans Rosenberg.

Han menar att man ska vara vaksam vid valpköp.

– Jag tycker att man ska kräva att se mamman till kullen, säger han.

_____________________________

När Sara träffade säljarna i Gävle och frågade varifrån mopsarna egentligen kom sade de namnet på en kennel i Ungern. Rimligtvis borde hundarnas mamma vara där.

Men en enkel Googlesökning visar att den kenneln inte föder upp mopsar. Inte heller någon av de andra hundraser som nu är till salu i Gävle. Tidningen kontaktar kenneln i Ungern för att höra hur det ligger till.

Vi förstår snabbt att ägaren är vän med Gävleborna och att de gör gemensamma affärer. Valparna de säljer har han ordnat fram, men hundarna kommer inte från honom utan snarare via honom.

Han i sin tur köper dem nämligen ”från en vän” skriver han i sitt svar till tidningen. Vem eller varifrån de är får vi däremot inte veta.

Kennelägaren har, enligt honom själv, tillstånd och licens att exportera valpar till hela världen och det är han som ser till att de kommer in i Sverige med de papper som krävs. Säljarna i Gävle är också snabba med att påpeka att allt är i sin ordning och att valparna inte är illegala.

Hur det ligger till med det kan tidningen inte bedöma. Däremot är det lätt att konstatera att säljarna i Gävle inte är ärliga när det gäller hundarnas bakgrund.

_____________________________

Nu låtsas vi nämligen vara intresserade även av taxvalparna.

Den här gången får vi svar av mannen i 35-årsåldern som berättar att valparna kommer från hans pappa i Ungern som nu under pandemin har svårigheter att själv sälja dem.

– Det är inget konstigt, de har alla vaccinationer, allt som de ska ha, det enda är att deras mamma ej finns i hemmet här, skriver han.

Vi ber om ett namn och en bild på valparnas mamma och får efter någon timme ett namn tillbaka. Efter ytterligare ett tag får vi även en bild.

Ett bildsök på nätet visar dock att hunden på bilden inte alls bor i Ungern och har blivit mamma till fyra småtaxar. Bilden är tagen från en svensk kennels hemsida. När tidningen kontaktar ägarna till tiken, Susanne Forslund och Mia Dahlberg Gjeringer, visar det sig snabbt att det hela är en lögn.

– Nej vi har inte ens parat henne, hon är ju bara två år och man parar dem inte förrän de är tre år, säger Mia.

Medägaren Susanne Forslund driver Klockarbol´s Kennel i Knutby och fick sin första kull 1980. Hon är själv alltid noga med att kolla upp köparen.

Att Gävlesäljarna inte frågar om namnet på kvinnan som besökte mopsarna blir hon inte chockad av.

– Det handlar bara om pengar. De vill bli av med en vara, det kunde lika gärna ha handlat om ett par skor eller en diskmaskin, säger hon.

_____________________________

Vi stämmer träff med mannen som har de små taxvalparna i Gävle för att konfrontera honom. Med är också hans sambo och tre av valptaxarna, den fjärde valpen är redan såld.

Valparna är bedårande och man kan förstå att folk vill köpa dem. När tidningen frågar var de kommer ifrån, ändrar mannen sin historia. Han säger att de är från samma kennel som mopsvalparna och att det inte är första gången de importerar valpar.

Hur kan du garantera att valparna inte föddes under dåliga förhållanden?

– Han (som driver kenneln, reds anm.) är jättekänd och han har alla tillstånd. Han tar inte hundar om de inte kommer från ett bra ställe. Så länge han är inblandad så vet jag att de inte kommer från dåliga förhållanden, säger han.

– Sedan ser inte valpar som kommer från valpfabriker ut så här, säger han.

Men kennelägaren skickade ju en falsk bild på mamman?

– Ja, det gjorde han ju, men jag ska kolla det. Det kan ha varit så att jag har skickat fel bild också.

Senare återkommer mannen och bekräftar att han skickat fel bild. Bilden tidningen fick var i själva verket till för att visa köpare hur en vuxen tax ska se ut, påstår han.

Men enligt Hans Rosenberg vid SKK, är detta återigen en typisk varningssignal.

– Grattis du får en hund för 20 000, men sen vet du inte om den kommer överleva veckan ut, säger Hans Rosenberg.

_____________________________

Mannen har stora skulder och har två personliga konkurser i bagaget. Han säger trots det att en del av försäljningen av valpar går genom ett företag han driver med en vän. Några säljer han privat. Men han nekar till att komma upp i sådana belopp att han behöver skatta.

– Det är olika hur mycket vi köper valparna för, men 15- 20 000 kanske och sen säljer vi dem för bara några tusenlappar mer så det blir inte så mycket, säger han.

Efter tidningens konfrontation i hundrastgården hör plötsligt kvinnan i 35-årsåldern av sig via Messenger. Hon vill veta vad tidningen gör med detta och försöker förmå oss att inte skriva om varken säljarna eller valparna.

Inte heller hon betalar skatt för hundaffärerna. Enligt henne har hon bara hjälpt den ungerska kenneln med vidareförmedling av fyra valpar inklusive de två mopsarna som nu ligger ute på Blocket.

Att hundarna saknar stamtavla menar kvinnan kan bero på att sådant tar tid i Ungern.

– De har olika avdelningar för olika raser när de ska göra stamtavlor, så för vissa raser kan det ta upp till sex månader att få stamtavlan och då tycker de inte att det är värt. Därför är det är oftast renrasiga valpar, men utan stamtavla, säger hon.

– Det här är ingenting jag håller på med dagligen, utan bara vid några tillfällen när det har behövts, säger hon till tidningen.

Men handlingar från länsstyrelsen visar motsatsen.

Kvinnan har i själva verket sålt valpar i en längre period och har först haft tillstånd för det. Länsstyrelsen konstaterar att bilderna ofta har varit fotade i hennes hem och har lagts ut på Blocket.

Djurskyddet har gjort besök hos kvinnan och konstaterat brister i djurhållningen. Tillståndet för att få sälja hundvalpar från utlandet hävdes i april i år. Hon får därmed inte sälja valparna som nu ligger ute på Blocket.

_____________________________

När tidningen berättar för länsstyrelsen om de uppgifter vi fått fram om Blocketvalparna, bland annat den falska bilden, menar de att det kan vara anledning att koppla in polis.

– Här verkar det handla om ett bedrägeriförfarande. Någon försöker lura en annan. I teorin skulle hundarna kunna vara införda och hållna lagligt, men man försöker lura köparna om bakgrunden, säger Jenny Larsson, chef vid djurhållning vid Länsstyrelsen Gävleborg.

Enligt Mikael Hedström, presstalesperson vid polisen, är det svårt att bedöma om det kan röra sig om bedrägeri eller inte. Det har att göra med omfattningen av försäljningen och om säljarna ljuger avsiktligt för köparna om hundarnas bakgrund.

Och sedan ska det gå att bevisa.

– Någon som köpt en hund måste anmäla att de blivit lurade på något sätt av köparna, säger han.

Redan i dagsläget har polisen fått oroliga samtal av personer som sett hundarna på Blocket. Privatpersoner har även hört av sig direkt till länsstyrelsen om annonserna.

_____________________________

Under vår granskning hör säljarna enträget av sig till oss för att försöka bevisa att allt är i sin ordning. Till exempel får vi flera olika papper från kvinnan i 35-årsåldern som rör en av mopsarna. Både en ungersk och en svensk veterinär ska ha undersökt valpen utan anmärkningar.

Tidningen kan inte avgöra om papperna är giltiga, men det ser seriöst ut.

I hundens pass finns dock inget kennelnamn. När tidningen ska kontrollera chipnumret visar det sig att kvinnan registrerade sig som ägare på valpen samma dag som tidningen bad om papperna. Det gjorde även den manliga säljaren.

Det visar sig också att mopsen och två av taxvalparna råkar vara födda på samma dag.

– De här intygen som hundarna har, hur vet du att de är sanna? Hur vet du att de överensstämmer med verkligheten? Det är inte fel att köpa en hund från ett annat land, men varför ska man gå över ån efter vatten? säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben.

_____________________________

Misskötsel, spridning av parasiter och valpar som tvingats avlivas. I del två av vår granskning berättar vi mer om de ärenden som finns hos länsstyrelsen om Blocketvalparna.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar