Bandidosmedlem åtalas för mordförsök i Sandviken – offret är en avhoppad medlem


Enligt åtalet har den huvudmisstänkte i samförstånd med de andra två försökt döda en tidigare medlem genom att hugga, skära, sticka och slå honom med ett eller flera tillhyggen, varav något varit skarpkantat, mot bland annat offrets huvud, rygg, axel och mage. Det inträffade den 31 augusti i år.

Mordförsöket, som vi i tidigare har berättat om i flera artiklar, skedde utomhus på en parkeringsplats vid korsningen Barrsätragatan – Smedsgatan i Sandviken.

Nu åtalas en man i 35-årsåldern misstänkt för mordförsök och två av andra personer, en man i 25-årsåldern och en i 30-årsåldern, åtalas för medhjälp till mordförsök. De har alla tre kopplingar till de kriminella mc-gängen Bandidos och X-team. Samtliga har tidigare gjort sig skyldiga till grova brott.

– Jag anser att det är försök till mord och att rätten ska prova den strängare rubriceringen. Offret fick inga allvarligare skador utan bedömningen som jag gör när det gäller rubriceringen är att gärningen i sig var livsfarlig inte att han fick livshotande skador, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

– Det är viktigt att vi kan lagföra den här typen av våldsamma brott.

Har det framkommit något motiv?

– Ja, det framskymtar en konflikt som har att göra med kriminella nätverk. Målsägande har tidigare varit medlem i samma nätverk som de misstänkta, men är inte medlem nu och har inte varit det på flera år.

Offret, som har lämnat den kriminella världen, har i dag skyddade personuppgifter och får hjälp av polisen att vistas på annan ort.

Polisen har förhört flera vittnen, det har gjorts spårsäkring på brottsplatsen och i de åtalades mobiltelefoner har polisen upptäckt att de åtalade befunnit sig på brottsplatsen vid tidpunkten för dådet. Det var en av medhjälparna som bestämde tid och plats för mötet.

– Det vore värdefullt förstås om de som begår den här typen av brott får sona för sina brott, konstaterar Birgitta Fernlund.

Har de misstänkta erkänt något?

– De har genomgående svarat “inga kommentarer” på alla frågor under förhören, säger Birgitta Fernlund.

Det har varit många turer kring den här händelsen. Först greps och anhölls två personer misstänkta för mordförsök, senare en tredje person. När männen skulle häktas ändrade Gävle tingsrätt åklagarens rubricering från mordförsök till grov misshandel. Men nu är det alltså åter rubriceringen försök till mord och medhjälp till mord.

Polisen har även haft dykare på plats för att söka av Dal-Britas damm i Sandviken i hopp om att hitta det vassa föremål som användes vid mordförsöket.

– Vi letade där utifrån iakttagelser som vittnen gjort och vi ville undersöka om de misstänkta hade dumpat några tillhuggen där. Men tyvärr hittade vi inget, säger Birgitta Fernlund.

Mannen som är åtalad för mordförsök är även åtalad för en misshandel som ägde rum i somras utanför Ica Maxi i Sandviken. Han åtalas också för brott mot knivlagen och dopningsbrott. Alla tre åtalas dessutom för ringa narkotikabrott.

Rättegången beräknas pågå i fem dagar och börjar på torsdag nästa vecka.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar