Mathias Bromé är arg på regeringens coronastrategi


Örebros stjärnforward vill först och främst betona den respekt han har för covid-19.

– Jag förstår problematiken som corona medför och hur samhället tampas med det här. Det är hemskt hur det blivit. 

Det är andra saker han brusar upp sig för.

Som regeringens hantering av smittan. Eller rättare sagt den orättvisa vissa sektorer går igenom, enligt Bromé. 

– Hur ishockeyn, idrotten, kulturen och teatrar drabbas… Det är så dåligt att jag inte vet vad jag ska ta mig till. När du ser filmer från krogen med fulla människor som festar. Eller att folk trängs inne på Mall of Scandinavia och Ullared. Eller hur det kan vara mer än 50 personer inne på Ica.

– Då ställer i alla fall jag mig frågan: Men hur kan vi inte ha mer än 50 åskådare på en hockeymatch? Det går inte ens ihop. Det rimmar inte!

”Kan rädda vissa klubbars ekonomi”

Mathias Bromé anser att ett steg i rätt riktning vore att tillåta ett procentuellt publiktak, i stället för att dra gränsen vid 50 åskådare.

– Det måste börja hända saker snart innan klubbar går under. Hur man än vrider och vänder på det behövs intäkterna och folk behöver idrott och kultur. 500 åskådare på Friends är en fylld stol och 99 tomma, men går du på Mall of Scandinavia kan det vara 5000 personer där. Varför kan man då inte få gå på en hockeymatch? Hur går inte det att få ihop?

Du tycker att det är en inkonsekvent behandling av idrotten och kulturen.

– Absolut. Alla föreningar blir extremt drabbade, tänk på Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. 500 åskådare kan rädda vissa klubbars ekonomi. För oss i SHL skulle det också vara en signal på att saker kommer bli bättre. 

Vad önskar du ska hända?

– Titta på Schweiz, de har 5000 på matcherna. Titta på Finland, de har publik. Titta på Ryssland, de har publik. Hur kan de klara av det, men inte vi? Då har vi ju inte särskilt många smittofall just nu.

”Då ska man stänga ned Ullared, Mall of Scandinavia och alla köpcenter”

I Folkhälsomyndighetens senaste rapport, som släpptes i fredags, konstaterades 919 nya fall varav två avlidna det senaste dygnet.

Under tisdagen väntas nya besked för vilken riktning smittan tagit under den gångna helgen. 

Bromé poängterar på nytt den respekt han hyser för viruset, men vill ändå att idrottens ståndpunkter ska värderas högre. 

– SHL har också framfört ett protokoll för hur saker och ting ska gå till på ett säkert vis, men de får inget gehör. Det är min känsla. 

Det är trots allt en andra våg i samhället nu och en öppning av arenor kan innebära en förhöjd smittorisk. 

– Då ska man stänga ned Ullared, Mall of Scandinavia och alla köpcenter. Och endast tillåta att 50 personer ska få vistas på Ica. Annars rimmar det inte, eller har jag fel?

Om 50 personer bara vara tillåtit i dessa sammankomster du nämner, då hade du sagt vadå?

– Då är det fair. Då säger jag ingenting. Men det går inte att ha fullsmockat i ett shoppingcenter och sedan 50 personer i en hockeyhall, det går inte ihop. 

Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

”Samhället behöver idrotten och kulturen”

Den frustration Bromé känner över nattklubbars och restaurangers slapphänthet gällande coronarestriktionerna är han inte ensam om.

Efter den trängsel som rått på Stockholmskrogarna har Miljöförvaltningen gjort 27 anmärkningar, varav en restaurang fick stängas, under den gångna veckan. 

Bromé har sett filmerna från olika klubbar som kablats ut i sociala medier efter helgen. 

– Klart att man blev sjukt frustrerad. Alla behöver intäkter nu, idrotten, teatern, stå-upp-komiker och många fler, men då blir det en sådan käftsmäll när vissa får ha öppet, men inte andra. Hur kan man tillåta en nattklubb ha öppet men en stor arena kan inte släppa in 500 personer?

Bromé hoppas att sporten och kulturen ska få chansen att bevisa att de kan hantera smittfrågan på ett säkert sätt. 

Han känner själv en stor oro för vad som kan hända om publiklättnaderna fortsätter utebli.

– Samhället behöver idrotten och kulturen, men de kommer gå under om inte publiken tillåts komma tillbaka. Och vad är ett samhälle utan teater, stand up-komiker, fotboll och ishockey? Ingenting, ingenting! expressen

Related posts

lämna en kommentar