Hat mot Robinho efter återkomsten till Santos


Det har nästan flugit under radarn, men den brasilianska fotbollsstjärnan Robinho dömdes 2017 till nio år i fängelse för våldtäkt. Enligt domen ska Robinho, nu 36, 2013 tillsammans med fem andra män ha våldtagit en 22-årig kvinna på en nattklubb i Milano 2013. 

Vid denna tid representerade Robinho AC Milan. 

Robinho har dock undkommit fängelsedomen eftersom han inte varit på plats i Italien sedan domen avlades. Han lämnade Milan 2015 och har därefter spelat fotboll i Kina och i Turkiet. Och han slipper undan ännu en gång då brasiliansk lag inte tillåter utlämning av egna medborgare.

Ilskan mot klubben efter våldtäktsdomen

Dock så är han inte välkommen av alla Santosfans på grund av domen. Sedan han skrev på för Santos till februari 2021 i helgen har flera supportrar riktat hård kritik mot klubben och meddelat att de inte vill se en dömd våldtäktsman spela för Santos. 

Den stora brasilianska sajten UOL:s krönikör Luciana Bugni skriver att Santos värvning av Robinho är ”ett bevis för att fotbollen inte bryr sig om kvinnor”

GloboEsportes krönikör Jamille Bullé går ännu längre och skriver: ”Att värva en spelare som dömts för våldtäkt är en förolämpning mot alla kvinnor. Att fira denna värvning och kalla honom för en idol för många visar att klubben inte bryr sig om kvinnors liv”

Santos svar på kritiken

Santos har nyligen medverkat i en kampanj för att stävja mäns våld mot kvinnor, men värvningen av Robinho gör att de kallas hycklare av många supportrar, skriver UOL. 

Santos klubbpresident Orlando Rollo bemöter kritiken: 

– Santosfansen älskar den här värvningen, kritiken kommer bara från fans till andra lag, säger han till tidningen Folha de Sao Paulo. 

– Dessutom kommer kritiken för tidigt, för domen har inte vunnit laga kraft än, utan den är överklagad. Vi avvaktar och ser vad som händer. Så vem är vi att döma? Låt den av er som är fri från synd skall kasta första stenen. expressen

Related posts

lämna en kommentar