Demenssjuk man slog ihjäl sin fru – ny dom från förvaltningsrätten: “Rättspsykiatriska vården upphör”


Den 20 december 2018 tog mannen, som är i 80-årsåldern, fram en kofot och slog sin hustru upprepade gånger i huvudet. Grannen larmade 112, men kvinnans liv gick inte att rädda.

Mannen åtalades för mord. En rättspsykiatrisk undersökning klassade mannen som psykiskt sjuk. I april förra året dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård för mordet på sin fru.

Chefsläkaren på rättspsykiatriska kliniken har nyligen begärt att den rättspsykiatriska vården ska upphöra. Anledningen är att mannen har en långt framskriden demenssjukdom och är även svårt sjuk i cancer. Han har efter en kortare slutenvårdsperiod nu tillbringat sex månader på ett vanligt demensboende med fortsatt kontakt med rättspsykiatrin i Gävleborg. Hans allvarliga psykiska störning är i dagsläget mycket måttlig och det har inte varit några incidenter på det boende där han vårdas. Den vård som mannen får nu kan beskrivas som vård i livets slutskede.

Ärendet har prövats på nytt i förvaltningsrätten i Falun. Förvaltningsrättens sakkunniga läkare styrker chefsöverläkarens åsikt.

Den gemensamma bedömningen är att det inte finns någon återfallsrisk eftersom det varken är fysiskt eller psykiskt möjligt med tanke på mannens hälsotillstånd. Därför har förvaltningsrätten beslutat att den rättspsykiatriska vården ska upphöra med omedelbar verkan.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar