Frida Nordstrand om nya bilden av Spanien efter corona


Under 2019 gick flyttlasset. Tillsammans med sin familj lämnade den hyllade tv-profilen Frida Nordstrand tryggheten hemma i Sverige för att testa på ett nytt liv i Spanien. Hon slog sig ner på den spanska östkusten, men det nya livet förändras snabbt när coronavisuset slog till med full kraft i Medelhavslandet. 

TV4-repotern Frida Nordstrand har varit i Sverige under stora delar av pandemin. Men de gånger hon varit på plats har hon sett vad statens hårda restrektioner har fått för konsekvenser för det spanska samhället. 

– Hela coronastrategin är motsatt från den vi har haft i Sverige. Jag har flera av mina bästa vänner i Spanien. Deras situation är inte att leka med, att sitta inlåst med barn i lägenheten i nästan tre månader. Det är brutalt alltså. Då är det här varit väl fungerade familjer som har det bra. Då kan man tänka sig hur det är för dem som inte har det. Jag vet barn som jag känner väl som har kommit ut skadade av det här. De kommer ut överviktiga eller deprimerade, säger Nordstrand och fortsätter: 

”Använder skrämselteknik”

– I Spanien använder de en skrämselteknik. De har en annan kultur. När vi blir tillsagda att hålla avstånd så säger vi, det gör vi redan, typ. Hela deras grej är att ta på varandra. De umgås i sådana stora sällskap. Därför har de varit väldigt hårda med böter och skrämsel. Då har barn suttit där och varit livrädda, liksom. 

När den första vågen av viruset började domna av lyfte Spanien några av restrektionerna, men barnen har de inte tagit någon hänsyn till överhuvudtaget, enligt Nordstrand. 

– I och med att det blev ekonomiskt kaos för landet så var prioritet att få i gång det man tjänar pengar på. Då har barn inte prioriterats någonting. Vi har prioriterat barn, där har man inte gjort det.

Gatufotbollen anses vara en stor orsak till varför Spanien är ett så pass framgångsrikt fotbollsland. Under coronapandemin har det varit förbjudet för barn att spela fotboll på offentliga platser. 

Fotboll förbjudet

– De spelar fotboll hela tiden. Nu har man inte fått spela fotboll någonstans. Inte i organiserad form, inte på stranden, inte på gatan, ingenstans. Det har varit förbjudet. Polisen har satt upp galler för att de inte ska komma in på planerna. Det var helt sjukt. Det har varit en generation som har missat nästan ett år av fotboll. De har inte kommit i gång ordentligt. Jag har varit där med min son och sett det på nära håll. Man får ha bröllop med 100 personer. De tillåter bio, de tillåter vad som helst. I stället lekar barnen kull med varandra. Men de får inte kicka på en boll. Det har varit totalt ologiskt för en annan. 

Men trots virusets framfart har Frida Nordstrand varit ute på arbetsfältet sedan restrektionerna började mildras. Tv-profilen befann sig mitt i hetluften när Dejan Kulusevski sa att han hade blivit ”chockad” av en laguttagning. Nordstrand ställde frågan – och fick ett svar som skulle sätta i gång ett drev mot Janne Andersson. Frågan om Kulusevski-bänkningen fick dessutom ytterligare sprängkraft när Zlatan Ibrahimovic kallade laguttagningen ”för ett jävla skämt”. 

– För den första, till hans jättestora försvar så var det ett ordval som blev konstigare än vad det egentligen var. Han menade ju egentligen att han blev förvånad över att han inte fick starta. Men ”chockad” blev ju ett ordval som blev extremt, om man bara tar ut den meningen. Sen sa han att han inte tyckte att han gjorde ett så bra inhopp. Sen när Zlatan kommer in och kommenterar blir det stort genom det.

Har saknat Champions League

Frida Nordstrand har varit i Turin under våren – och gillar så klart att ha en ny internationell storstjärna att bevaka. 

– Jag har pratat med Kulusevski många gånger och varit i Turin. Han tycker ju inte Janne Andersson gör fel. Janne har en plan. Det är inte så att Kulusevski inte ska spela, men man kanske inte ska slänga in honom det första man gör i en match där man bara måste försvara hela tiden. Det handlar om att han måste fasas in. Jag tycker det inte är konstigt överhuvudtaget. Sen är det klart att man vill se honom spela så mycket det går. 

Den 23 oktober fyller Nordstrand 40 år. Hon önskar sig liv ett liv som det var innan pandemins utbrott med Champions League-kvällar på Santiago Bernabéu, San Siro och Camp Nou. Men då – med fullproppade läktare. 

För Champions League får hon äntligen bevaka igen då arbetsgivaren TV4 har köpt upp rättigheterna från hennes tidigare arbetsgivare Nent. 

– Jag var oerhört glad när det beskedet kom. Det har jag verkligen saknat… 

TV: Frida Nordstrands hamburgarmeny – 50 000 kronorexpressen

Related posts

lämna en kommentar