Efter stormen inom V i Gävle – hon föreslås ta över som kommunalråd


I mitten av augusti avgick Gin Akgul Hajo som Vänsterpartiets kommunalråd i opposition i Gävle efter en tids sjukskrivning. Krav och förväntningar hade varit orimliga, menade hon i ett pressmeddelande. Det var det andra tunga V-avhoppet i kommunen på kort tid. Vårens vindkraftbråk pekades ut som en orsak.

Nu föreslår valberedningen att Maritha Johansson ska ta över. Men enligt henne själv ska det ses som en övergångslösning fram till valet 2022.

– Jag är nybliven pensionär. Det här är under en tvåårsperiod för att gå in nu och täcka upp så gott det går efter Gin, säger hon.

Maritha Johansson är 67 år, bor i Säljemar nära Iggön och har varit medlem i partiet i över 40 år. Hon har haft flera olika kommunala förtroendeuppdrag, bland annat som ordförande i socialnämnden. Under sitt yrkesliv har hon arbetat med skolbarnomsorg på fritids.

– Jag brinner för barn- och ungdomsfrågor. Jämställdhet inom skolan och att lärare ska få de förutsättningar som behövs, säger hon.

En annan hjärtefråga är att bilda ett sammanhållet kulturkvarter med det nya kulturhus som ersätta stadsbiblioteket, Gamla Gefle, Gavleån och länsmuseet, något som Vänsterpartiet tidigare lagt förslag om.

Valet av ett nytt kommunalråd i opposition görs på partiets medlemsmöte nu på söndag, den 18 oktober. Partimedlemmarna hade nominerat totalt fyra personer till uppdraget, varav två tackade nej. I slutänden återstod Maritha Johansson och Stefan Pettersson. Marithas långa erfarenhet och det faktum att hon fått flest nomineringar avgjorde, enligt valberedningens Lasse Langeborg.

– Det är inte helt lätt att hoppa på ett sådant här uppdrag när man har ett heltidsjobb. Arvoderingen i ett mindre parti blir inte så hög. För många innebär det att gå ner en hel del i lön, säger han.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar