Anställda vittnar om sexism, rasism och trakasserier


En tidigare anställd på Twitch, en kvinna, säger att en medarbetare kallade henne för ”en fitta” och spottade på henne. 

När kvinnan försökte anmäla det inträffade ska hon ha pekats ut som problemet.

Ytterligare anställda vittnar om att de blivit tafsade på, fått massage och pussar utan att fråga om det.

– Twitch sopade återkommande problem med trakasserier och övergrepp under mattan. Sexuella, verbala, fysiska övergrepp och rasism, och inte bara mina egna erfarenheter, säger en tidigare anställd till branschsajten Gamesindustry.

– Det var på kontoret, vid events, vid möten och bakom stängda dörrar. Det skenade och var oundvikligt. Man fick höra om det i korridorerna, vi såg det vid våra skrivbord. Det var uppenbart och en del av jobbet, fortsätter den tidigare anställda.

På Twitch kan följare främst se när andra spelar tv- och datorspel. Men plattformen erbjuder även annat slags videoinnehåll.Foto: IGOR GOLOVNIOV/SOPA IMAGES/SHUTTERST / IGOR GOLOVNIOV/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTO

Anklagelser: Ville ge plats åt organisationer likt KKK

Gamesindustrys rapport beskriver också hur Twitch påstås ha hanterat rasism och trakasserier gentemot streamers på sin plattform.

Enligt en före detta anställd var Twitch högste chef, Emmett Shear, av åsikten att alla borde beredas en plats på plattformen – däribland vitmaktorganisationen Ku Klux Klan. 

Det samtidigt som Twitch gör rum åt flera profilerade streamers inom HBTQ-världen och marginaliserade grupper.

– Vi har tagit, och fortsätter att ta, aggressiva tag för att bekämpa hatbrott och trakasserer på Twitch, däribland genom att banna folk på permanent basis, säger Twitch, via en talesperson, till Gamesindustry i en kommentar.

Ytterligare anställda påstår att de fick slåss internt för att försöka förbjuda ”n-ordet” på plattformen. En tidigare chef på Twitch, Olivia Grace, har tidigare skrivit på Twitter att hon försökte förbjuda en emoji som återkommande används för att trakassera svarta streamers på plattformen – men fick ett nej av företaget.

Twitch huvudkvarter i San Francisco i USA.Foto: Morephotos

Så svarar Twitch

För techsajten Kotaku kommentarer Twitch kritiken ytterligare:

”Det är djupt nedslående att läsa vittnesmål om ett giftigt klimat av människor som har negativa erfarenheter av och på Twitch. Det är uppenbart att några av våra policys och hur vi hanterade saker förut inte var tillräckligt för att våra anställda och användare skulle känna sig trygga och uppskattade”, skriver företaget i ett uttalande.

I sitt svar menar Twitch att Gamesindustrys genomgång inte speglar verkligheten.

”Även som vi varken är felfria eller står ovan kritiken visar inte den här artikeln adekvat på de vis som företaget har utvecklats och de otaliga steg som vi har tagit genom åren för att bygga ett företag som skyddar och stöttar våra anställda och användare”·

Twitch skriver vidare att man har investerat i en ny personalavdelning och säkerhetsavdelning, samt rekryterat mer jämställt och utifrån mångfald.

”Vi tar alla slags anklagelser av det här slaget extremt seriöst, oavsett om det är på vår plattform eller inom företaget, och arbetar snabbt för att utreda och adressera dem ordentligt. Påståenden om motsatsen är helt enkelt missvisande för vår kultur och våra värderingar”, skriver Twitch till Kontaku. 

LÄS MER: Maja, 25, sa upp sig – för att satsa på karriär som gamer
LÄS MER: Efter kaoset – Ninja streamar på Youtube

Svenska Maja, 25, sa upp sig – för att satsa på karriär som gamerexpressen

Related posts

lämna en kommentar