Egoismen har skapat ett samhälle där allt fler människor slås ut


Ett virus har fått många att inse hur begränsad vår personliga frihet kan bli. Möjligheten att tänka fritt har vi, men att kunna känna sig fri och obunden har det varit sämre med under pandemin. Hårdast har de äldre drabbats som isolerats från sina anhöriga, vilket inkompetensen hos chefer av olika slag inom äldrevården varit en bidragande orsak till.

De unga har svårt att följa de restriktioner som Folkhälsomyndigheten utfärdar. Fri uppfostran och knapphändig undervisning har inte lyckats lära de unga vad som skapar ett starkt samhälle, nämligen medmänsklighet och sammanhållning. Vi har fått ett samhälle där var och en är sig själv närmast. Egoismen har skapat ett samhälle där allt fler människor slås ut på grund av skilda anledningar, vilket resulterat i ett splittrat samhälle.

Men även utan ett virus har människan begränsad frihet i det politiskt skapade samhället. Kravet att även svårt sjuka människor ska kunna bidra genom ett arbete är någonting som till och med en femteklassare inser skapar fler och ännu sjukare människor.

Naturligtvis kommer människan till en gräns då de börjar reflektera över hur deras liv blivit. Allt fler misströstar över hur lite tid som finns över att ta vara på livet. Överkörda av politiska beslut, urusla arbetsförhållanden och tyngda av förpliktelser mot sig själva, familjer och samhället gör sitt till. Värst är det för de som inser att det mesta av det som de ser som sitt eget, ägs av banker eller kreditföretag.

Åren går fort och de unga ska vara glada över att ett växande antal äldre nu högljutt protesterar mot urusla pensioner och ett samhälle som visar tydliga tecken på att falla sönder och samman. De krigar även för de i dag unga som en dag blir gamla, att pensionssystemet görs om för att säkerställa en trygg ålderdom. Den tryggheten finns inte i dag.

Vi är redan inne på vägen utför till att bli en fattigare nation skrev en erkänt skicklig nationalekonom. Det har nog det flesta upptäckt men regeringen håller skenet uppe. Många har tappat förtroendet för Löfven som måste tillsätta utredningar om allting. Med en dåres envishet försvarar han att fortsätta regera, men det gör han ju egentligen inte. Han har blivit en marionett som sprattlar i småpartiers trådar.

Mycket av det som försvunnit kommer inte att kunna ersättas, andra saker som tagits för givna går inte att repareras till hur det en gång var. När pandemin är över kan vi blicka tillbaka på vad vi en gång hade, men som inte längre finns kvar.

Sven-Erik Hemlinarbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar