Anel Ahmedhodzic bytte landslag – nu vill Claes Eriksson att regelverket ses över


När Sverige spelade U19-EM i Georgien 2017 tog förbundskaptenen Claes Eriksson som väntat ut Dennis Hadzikadunic i truppen. Men Malmö FF stoppade mittbacken från att åka, han behövdes i allsvenskan ansåg klubben.

I stället kallade Eriksson in en tämligen okänd försvarare från Nottingham Forest: Anel Ahmedhodzic.

Tre år senare kan Sverige varken använda sig av Hadzikadunic eller Ahmedhodzic längre, detta då duon nyligen valt att representera Bosnien på A-lagsnivå. 

Båda är nu i väg på sin första samling med Bosnien. Medan Hadzikadunic satt på bänken i playoffet mot Nordirland i torsdags fick Ahmedhodzic överraskande chansen från start och mittbacken låg också bakom ledningsmålet i matchen som Nordirland sedermera vann på straffar. Därmed blir det inget EM-slutspel för de två Malmöfödda killarna, men Ahmedhodzics debut har lovordats. 

”Såg tidigt att Anel hade förutsättningarna” 

Claes Eriksson, numera tillförordnad förbundskapten för U21-landslaget i väntan på en permanent ersättare till Roland Nilsson, är inte överraskad att det gått så pass bra för Ahmedhodzic.

– Han har haft en jättefin utvecklig. Att han hade förutsättningarna att gå långt såg vi tidigt. Han var ju med i Georgien och då som ett år yngre än de andra, så visst trodde vi säkert att han skulle bli en elitspelare. Sedan är det förstås svårt att förutse spelarnas utveckling tre år senare, säger Eriksson som vanligtvis verkar som ansvarig för de svenska ungdomslandslagen och har därmed stenkoll på landets alla talanger från tidig ålder. 

I och med att du följt Anel länge, gör det ont i dig att han inte längre kan spela för Sverige?

– Ja alltså det är många killar som har den här möjligheten att välja landslag… Alla kan heller inte spela för Sverige, det ska vi vara medvetna om. Det är ju bara elva som startar. Men ja, klart jag hade velat se både Anel och Dennis konkurrera om en plats i A-landslaget ett tag till. Jag tror de hade kunnat lyckas med det! 

”Regelverket passar inte oss” 

Du har flera spelare i U21 som skulle kunna byta till ett annat landslag. Försöker man prata med dem om det på något sätt, att försöka få dem att välja Sverige?

– Kommer det på tal pratar vi och informerar om det, men vår ambition är att göra en så bra verksamhet som möjligt. Spelarna ska känna sig så välkomna som möjligt och känna att vi tror på dem, men vi lurar ingen spelare! Vi lovar inte något som vi inte kan hålla. Vi tror att ärlighet varar längst. Sedan tycker vi kanske inte att regelverket passar oss…

Precis, ni har ju utbildat Anel från 15 års ålder till U21-nivå – och så kommer Bosnien nu och plockar honom. Hur känns det?

– Det är inte jättekul tycker vi… Vi vill så klart att alla väljer Sverige. Men det är ju så regelverket är och vi får anpassa oss efter det. Ibland väljer spelarna landslaget efter det taktiska, vad som känns bäst just nu i karriären och ibland väljer de efter känslor, säger Eriksson som vill att Fifa ser över regelverket när det kommer till att byta landslag.

– Vi tycker att man ska driva den här frågan mot Fifa för vi är inte nöjda med regelverket. Dels borde man kanske få en utbildningspeng som klubblagen får. Det är ganska stora pengar ändå. Om en spelare lirar alla ungdomslandskamper från 15 års ålder upp till 19 år kostar det i genomsnitt 350 000 till 400 000 kronor per spelare. 

”Då ska man naturligtvis få spela i annat landslag”

Ni får väl skicka den fakturan till Bosnien?

– Ja men lite så. Någon slags kompensation kan jag tycka. Man får ju en väldigt fin utbildning och en bra erfarenhet hos oss. Sedan tycker jag också att man bör sänka åldern när man tar beslutet för vilket landslag man vill representera. Alla i vårt U21-landslag är 18 år eller äldre. Kanske att man som 18-åring får ta beslutet och då stå fast vid det, säger Eriksson och fortsätter:

– Sedan finns ju killar som vid typ 25 års ålder inser att man inte platsar i Sverige och aldrig kommer göra det.  Då ska man naturligtvis få spela i ett annat landslag. expressen

Related posts

lämna en kommentar