Mary Pierces pappa gjorde hennes tennisliv till ett helvete


I helgen spelas finalerna i Franska öppna.

För 20 år sedan vanns den prestigefyllda grand slam-turneringen på damsidan av Mary Pierce. Spanjorskan Conchita Martínez fick bita i det röda gruset på Roland Garros i två raka set – 6-2, 7-5.

– Att vinna i Paris var det mest givande och tillfredsställande ögonblicket i hela min karriär, har Mary Pierce förklarat för New York Times.

Med en mamma från Frankrike, en pappa från USA och född i kanadensiska Montreal har den nu 46-åriga Mary Pierce kunnat gödsla med medborgarskap och pass.

Proffsdebut 1989 när hon var 14 år och två månader, vilket gör hennes till den yngsta amerikanska tennispelaren någonsin som sagt adjö till sin amatörstatus.

Vem som vann den första turnering den rekordunga flickan ställde upp i? Ni får en gissning.

Mary Pierce hade alltså himlen runt hörnet. En person stod dock i vägen– hennes egen pappa.

Ändå har Mary Pierce till slut hittat den plats hon kan kalla de saligas hemvist; på paradisön Mauritius i Indiska oceanen. Vi kommer dithän om ett litet tag.

Med piskan som idrottsmoralisk kompass

Jim Pierce ville att hans dotter skulle bli bäst i världen. Men i stället för att stötta med kloka råd och uppmuntrande tillrop, var det piskan gällde som idrottsmoralisk kompass för den krävande fadern. Han kunde helt enkelt inte kontrollera sina aggressioner. 

Det gick så långt att Mary Pierce hatade honom, vägrade att ha honom i sin närhet och till slut kom ett domstolsutslag som slog fast att Jim Pierce var tvungen att hålla sig i bakgrunden – annars skulle han få böta eller hamna i fängelse.

Och fattas bara med tanke på den pennalism som blev hans udda och råbarkade varumärke i tennisvärlden under många år.

Först lång tid efter att karriären tog slut – 2006 rök ett ledband i ena knät och hon tvingades till operation – har Mary Pierce orkat berätta om sitt förflutna och hur hårt hon pressades av sin pappa från tidig ålder. 

I en intervju med The Courier Mail säger hon:

– Han kunde slå mig om jag förlorade en match, eller ibland om jag gjorde en dålig träning. Under en match fick han ett utbrott och skrek ”Mary, döda bitchen!”.

Efter den händelsen, som inträffade 1993, blev Jim Pierce avstängd under en femårsperiod från alla matcher på WTA-touren. 

Samtidigt sparkade Mary Pierce honom från tränarrollen och hennes bror, David, tog över. Dessutom anställde hon en livvakt. 

Denne blev några veckor senare misshandlad – av Jim Pierce. 

Pappan: ”Börja vinna – vi behöver pengar”

På bloggen Behind the racquet skriver hon:

”Min pappa jobbade som tennistränare på heltid, samtidigt som min mamma inte hade något jobb. Vi hade inte mycket pengar och ibland tvingades vi bo i vår bil. Jag kommer ihåg att min pappa visade mig en påse med pengar och sa: Det här är allt vi har. Sedan förklarade han för mig: Du måste börja vinna eftersom vi behöver pengar”.

”Jag ville bli barnläkare, men när jag för den första gången rörde ett tennisrack kände jag att Gud hade gett mig den här talangen.”

Hon fortsätter:

”Jag spelade tennis, eftersom jag inte hade något val. Jag var tvungen att vinna för att jag var livrädd för vad som kunde hända annars. Rädsla var den drivande känslan.”

Under sju år, från det Mary Pierce fyllt 18 tills hon blev 25, tog hon helt avstånd från sin pappa och de sågs bara en gång – när hon vann Australien Open 1995, hennes första grand slam-titel.

”Jag hatade honom och ville inte se honom igen.”

Mary lever i dag ett stillsamt liv

Den tidigare världstreans liv är i dag är av det mer stillsamma slaget; som missionär för pingströrelsen på Mauritius.

Efter att ha blivit frälst ändrades hennes perspektiv på tennisens betydelse helt. 

– Jag ville spela för Gud och ville alltid göra mitt yttersta för att förhärliga den gåvan han gett mig – att spela tennis. All press la jag på Gud, har hon berättat för CNN. 

2016 drabbades Jim Pierce av den blodcancer som ändade hans liv. När han drog sin sista suck fanns dottern vid hans sida. Enligt Mary Pierce var det tack vare Guds hjälp som de lyckades försonas:

”Herren kom och botade mitt hjärta från mina tidigare sår och ilska och jag kunde förlåta min pappa. Jag kunde älska honom och vårt förhållande återställdes. Jag är mycket tacksam för de speciella tider vi delade.” 

 

 

 

LÄS MER: Tennisstjärnans nya liv – missionär på paradisö

 

 

LÄS MER: ”Det är någonting som många inte kan förstå”

 

LÄS MER: ”Var livrädd för vad som skulle hända”expressen

Related posts

lämna en kommentar