All vindkraft kring Åmot och Lingbo stängs av – stora förluster för bolaget


Nästa vecka fortsätter älgjakten i skogarna kring Åmot och Lingbo.

Enligt vd:n har “intensiva diskussioner” hållits mellan bolaget och jaktlagen i Åmot och Lingbo. Vad det betyder i detalj vill Lars Bryngelsson, vd för OX2 TCM som driver vindparkerna, inte gå in på. Men klart är att bolaget gör en rad anpassningar till förmån för älgjakten.

Med start nu på måndag fram tills nästa söndag kommer bolaget luckra upp de rigorösa säkerhetsåtgärderna – genom att varje dag stänga av samtliga vindkraftturbiner mellan 06.30 och 17.30.

– Vi har fortfarande ett säkerhetsavstånd på 300 meter som gäller från varje turbin som snurrar. Det här är ett sätt att komma runt det, säger Lars Bryngelsson.

Avstängningarna kommer leda till stora förluster i elproduktion för bolaget. Men vd:n anser att det är värt det.

– Det är en avvägning vi gör. För oss är det lika viktigt att vi är lyhörda och att vi, som nu, tar tillfället i akt och möjliggör för de närboende när det är jakt och en mycket speciell tid för många.

– Vi vill kunna samexistera med de närboende. Då måste vi vara just lyhörda och lyssna på vad de vill när vi faktiskt har möjlighet till det.

Som tidningen tidigare berättat, när snickaren Jörgen fick åka två mil i onödan till jobbet, har OX2 TCM spärrat av Nordanåvägen mellan Åmot och Lingbo. Nu har bolaget samtidigt tagit beslutet att den vägen ska öppnas permanent.

Även här anser vi att det är värt produktionsförlusten, då avstängningen har stört de boende så pass mycket.

För att detta ska göras möjligt kommer en turbin att stängas av permanent tills dess att bolaget är färdiga med alla reparationer och skadeutredningar.

– Vi har ett vindkraftverk som man passerar så nära som 240 meter när man åker på denna väg. Därför kommer turbinen vara avstängd tills vidare. Även här anser vi att det är värt produktionsförlusten, då avstängningen har stört de boende så pass mycket.

Vi kan inte lova någonting, men vi har en förhoppning att vi någon gång i november ska veta vad som hände.

Tidigare har Lars Bryngelsson uppgett att skadeutredningen på den första av de två trasiga turbinerna kunde vara klar nu i början på oktober. Men arbetet ska ha dragits ut på tiden, bland annat på grund av vädret.

Veckorna framöver kommer bolaget ha flera kranbilar och tunga transporter på plats i parkerna för att montera ned de trasiga bladdelarna som fortfarande sitter kvar.

– Vi har, som vi nämnt tidigare, funderingar om vad som kan ligga bakom de här olyckorna. Men nu när vi tar ned de här delarna kan det vara så att de behöver skickas till labb för vidare analys, vilket kan dra ut på tiden ytterligare, säger Lars Bryngelsson.

När kan ni faktiskt ha ett klart besked och berätta vad som hänt med dessa turbinblad?

– Vi kan inte lova någonting, men vi har en förhoppning att vi någon gång i november ska veta vad som hände. Då borde vi åtminstone veta vad grundorsaken är varför det första bladet gick sönder.

Lars Bryngelsson tillägger att vindkraftverken kan snurra lite ändå. Om de låsts fast hade vinden skapat onödigt motstånd.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar