Microsoft tjänar storkovan på corona – bygger mer i Gävle och Sandviken: “Efterfrågan har exploderat”


I Ersbo, väster om E4 och Hemlingby köpcentrum, står redan en första, 400 meter lång, hangarliknande byggnad klar. Gävles kommunal- och oppositionsråd var där på studiebesök i förrförra veckan.

– De provkör utrustningen för fullt nu och går i drift inom några veckor, säger Jörgen Edsvik, S-kommunalråd.

Även i Stackbo, nära Rörberg, och på Tunaområdet i Sandviken tar likadana byggnader form i rask takt. Tanken är att de tre datacenter-områdena ska spegla varandra med lika många byggnader på varje plats. Om en byggnad slås ut kan en annan ta över. Mängder av information från dataanvändare världen över kan flyttas med ett klick.

– Det handlar om att ha full redundans eller backup. Om det händer något så ska vi kunna ha full spegling i ett annat datacenter på en annan ort eller plats, säger Therése Treutiger, vice vd för Microsoft i Sverige.

Den amerikanska nätjätten har än så länge varit fåordig kring sina byggplaner. Men av kommunala handlingar framgår nu att det ska bli totalt 15 byggnader, varav fem i Ersbo, fem i Stackbo och fem i Tuna. De beräknas stå klara inom fem-tio år. På längre sikt kan det bli ännu fler.

Men som tidningen berättat kan hela satsningen stoppas upp av att elen inte räcker till. För att Microsoft ska kunna förverkliga merparten av sina planer krävs en utbyggnad av det regionala elnätet, något som elbolaget Vattenfall planerar för. Men att få tillstånd för det kan ta flera år.

Klicka på symbolerna i kartan för att få upp mer information om byggprojekten:

I Ersbo har Microsoft kommit längst och nyligen fått bygglov för en andra byggnad precis intill den första. Något som snart även kommer att bli aktuellt i Stackbo och Tuna.

Kommunalrådet Jörgen Edsvik upplever att Microsoft har växlat upp utbyggnadstakten.

– Jag skulle tro att de har sett sin affärsidé blomma ut under corona. Behovet av molntjänster har väl mer eller mindre exploderat, säger han.

Att efterfrågan vuxit kraftigt i spåren av pandemin bekräftas av Therése Treutiger på Microsoft. I synnerhet gäller det företagets verktyg för videokonferenser, Teams. Från mitten av mars i år till mitten av maj ökade antalet dagliga Teams-användare i världen från 32 till 75 miljoner, som en följd av att allt fler började arbeta hemifrån. Sverige är att av de länder som är störst på Teams, enligt företaget.

– Vi brukar säga att när corona bröt ut så digitaliserades Sverige på sju dagar. Skolor, offentlig sektor och företag ställde om från en dag till en annan, säger Therése Treutiger.

Även Xbox datorspel som Microsoft tillhandahåller online uppges ha ökat kraftigt under pandemin när länder varit i lock-down och vikten av social distansering betonats.

– Många spel återfinns i vad vi kallar för molnet, säger Therése Treutiger.

Det är bland annat den typen av molnbaserade tjänster, som Xbox och Teams, som ska inrymmas i datacentren i Gästrikland.

Den globala it-jätten ökade sin omsättning med 13 procent till drygt 38 miljarder dollar för det fjärde kvartalet under bolagets brutna räkenskapsår (april-juni), jämfört med samma kvartal i fjol. PC-marknaden bromsade in, men molntillväxten gick desto bättre och gör att Microsoft redan gärna hade invigt sina datacenter i Gästrikland.

Just nu arbetar 300-400 personer med byggnationerna på respektive plats, enligt Gävle kommun. Väl i drift beräknas varje byggnad sysselsätta ungefär 60 fast anställda. Fullt utbyggt med 15 byggnader innebär det runt 900 arbetstillfällen.

Men i takt med att serverhallarna växer fram blir också de negativa konsekvenserna allt mer synliga för grannarna. Som tidningen berättat i tidigare artiklar har boende i Stackbo råkat ut för att brunnar sinat och att deras väg körts sönder av byggentreprenörer. Det är ännu oklart om brunnarna sinat på grund av byggprojektet eller av andra orsaker.

Även planerna på en utbyggnad av elnätet med nya, breda kraftledningsstråk genom Gästrikland har stött på patrull. I Högbo vill privatpersoner, kommunen och bruket att elledningarna ska grävas ner för att inte förstöra friluftsområdet.

Kritiken riktas inte direkt mot Microsoft, men det är ändå era hallar. Hur ser ni på motståndet?

– Jag tycker alltid att byggprojekt ska ske med respekt för omgivningen och i samförstånd med kommun och invånare. Samtidigt är infrastrukturen vad gäller el i Sverige generellt väldigt eftersatt och det är därför det förs diskussioner om effektbrist. Vi behöver i Sverige göra stora investeringar i energinätet. Det handlar också om att stärka Sveriges konkurrenskraft, säger Therése Treutiger.

► LÄS ÄVEN: Microsofts serverhallar kan sluka mer el än hela Gävle – forskaren kritisk: “Vi använder mycket data i onödan”arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar