Med KD:s förslag riskerar tusentals att bli utan assistans


REPLIK. Vi i Liberalerna är mycket glada att Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet nu ställer sig bakom vårt krav att förstatliga den personliga assistansen. Vi håller med om de problem som David Lega (KD) lyfter i Expressen. Dagens delade ansvar mellan kommun och stat för den personliga assistansen innebär orimliga skillnader beroende på var man bor, och till ett ovärdigt spel där staten och kommunerna skyfflar människor mellan sig. 

Liberalerna har arbetat för att ändra det sedan 1996. Det var därför en viktig fråga för oss i Januariavtalsförhandlingarna – där vi också fick igenom att det ska utredas. Arbetet med det har redan börjat. 

Faran med KD:s förslag

Men det förslag som KD har lagt på riksdagens bord riskerar att lämna tusentals personer utan assistans. Det kan Liberalerna inte gå med på. Ett förstatligande av assistansen kräver att vi först säkerställer att människors behov bedöms på rimliga grunder. Men det finns inte med i KD:s förslag. De drygt 5 000 assistansanvändare som i dag har kommunal assistans kommer om KD:s förslag blir verklighet att omprövas av Försäkringskassan mot dagens alltför hårda regelverk. 

David Lega (KD).Foto: FREDRIK PERSSON/TT

Min förhoppning är att KD helt enkelt inte har förstått detta. Men om de har förstått, så är de beredda att riskera tusentals människors assistans, frihet och värdighet för att plocka politiska poäng. Landets assistansanvändare har rätt att kräva mer än så av sina folkvalda.

KD:s åtta år ledde inte till mycket

Liberalerna hade ett bra samarbete med KD i LSS-frågor under alliansregeringens tid. Genom att hjälpas åt klarade vi att hålla emot de flesta nedskärningsförslag som kom från andra partier. Men det gjordes i ärlighetens namn inga stora framsteg under de åtta år som KD hade ministeransvar för frågorna. 

Förra mandatperioden var det däremot ingen i eller nära regeringen som försvarade assistansen. Det ledde till att omkring 2 000 personer förlorade sin statliga assistansersättning och sin möjlighet till ett värdigt liv som andra. Många har i stället fått flytta in på särskilda boenden, och många anhöriga drar nu ett orimligt tungt lass. 

Stoppa ligornas fusk

Liberalerna är garanten för att bryta och vända den utvecklingen. Tack vare att vi ställt tuffa krav i Januariavtalet har det arbetet påbörjats – men det är långt kvar. Rätten till assistans vid behov av hjälp med andning och sondmatning har återställts, timschablonen har rekordhöjts med 3,5 procent och lagändringar är på väg för att den som behöver assistans vid behov av hjälp med egenvård eller tillsyn ska få det. 

Därutöver ska föräldraansvaret förtydligas. Vi arbetar samtidigt med krafttag mot fusk och felaktigheter. De som behöver assistans ska få det, men ligor ska inte kunna tjäna pengar på vanvård och lögner. 

Tre mål

För oss är det bara början. Vi vill:

1. Stoppa minutjakten.

2. Se hela behovet som assistansgrundande

3. Helt slopa opåkallade och onödiga omprövningar.

Det är lätt att sitta på läktaren och driva politik. Men den som är med i matchen kan göra skillnad. Det ansvaret orkar Liberalerna ta. Vi krokar gärna arm och bildar majoriteter, men då måste det vara seriöst och betyda skillnad på riktigt för människor.

 

Av Bengt Eliasson (L)

Funktionsrättspolitisk talesperson

LÄS MER: David Lega: Om L sviker LSS har de inget i riksdagen att göraexpressen

Related posts

lämna en kommentar