Här får du vård även om du är förkyld – hälsocentralen tar emot på covidsäker mottagning


Det närmar sig lunchtid och på hälsocentralen City i centrala Gävle börjar man så smått förbereda sig för att ta emot dagens första patient på luftvägsmottagningen.

De här patienterna tillåts inte gå in i hälsocentralen själva. De hänvisas till en sidoingång på en tvärgata där de får vänta på att personal i skyddskläder kommer ned och släpper in dem.

– Vi tar bara in en patient i taget och lotsar dem direkt upp till mottagningsrummet. Eftersom det här är patienter som kan vara covidsmittade vill vi inte att de ska sitta i väntrum eller på annat sätt riskera att komma i kontakt med andra patienter eller med oskyddad personal, berättar Ingmarie Ekström, verksamhetschef på hälsocentralen.

Luftvägsmottagningen på hälsocentralen City startades den 16 mars i år. Den vänder sig till patienter med luftvägsbesvär – halsont, snuva, feber med mer – som kan vara symtom på covid-19 och därför måste handläggas på ett extra smittsäkert sätt.

Mottagningen tar emot patienter som är listade vid Praktikertjänst båda hälsocentraler City och Eira.

– Man kan inte komma hit direkt utan man måste ringa vår rådgivning först så bokar de in en tid. Vi har ingen drop-in-mottagning alls längre, säger Ing-Marie Ekström.

Mottagningen, som bemannas av personal från de båda hälsocentralerna, består egentligen bara av ett litet undersökningsrum med en brits och lite utrustning. Här får patienten träffa läkare och sjuksköterska med skyddskläder (visir, munskydd, förkläde och handskar). Undersökningar görs och prover tas för att ta reda på vad patientens besvär beror på. Finns misstanke om covid-19 görs ett sådant test.

Trycket på mottagningen varierar.

– Just nu har vi i snitt sex-sju patienter per dag, säger Ing-Marie Ekström.

Att inrätta luftvägsmottagningen har inneburit en omställning för hälsocentralen. Men det har fungerat bra, tycker Ing-Marie Ekström.

– Det har inte blivit någon utökad arbetsbörda för oss egentligen. De här patienterna hade vi ju även tidigare men då tog vi emot dem på vår ordinarie mottagning, säger hon.

Distriktssköterskan Klara Pihlström är en av dem som då och då arbetar på luftvägsmottagningen.

– Vi gör ungefär samma arbete som tidigare. Skillnaden är att vi gör det i andra lokaler än vanligt och bär skyddsutrustning. Jag tycker att det gått bra för egen del och upplever att det känts okej även för patienterna säger hon.

Hon påpekar att hon måste vara väldigt noggrann när hon sitter i telefonrådgivningen och bokar in patienter.

– Vi måste alltid ha covid-19 i åtanke när vi pratar med patienterna. Om patienten har minsta tecken på covid-19 får den inte komma till ordinarie mottagningen utan måste bokas till luftvägsmottagningen, säger Klara Pihlström.

Så även den som till exempel har ont i ett knä och söker vård för det kan hänvisas till luftvägsmottagningen?

– Ja, om patienten samtidigt är förkyld eller har minsta symtom som kan vara covid-19 måste vi göra så. Det kanske kan verka konstigt. Men vi måste göra så här för att minimera risken att smitta sprids. Det tror jag patienterna har förståelse för, säger Ing-Marie Ekström.

Hur länge kommer luftvägsmottagningen att vara kvar?

– Det som sagts hittills är att luftvägsmottagningarna ska vara kvar till i februari nästa år. Vad som händer därefter vet vi inte.

FAKTA/Här finns luftvägsmottagningar i Gävle

Södertulls hälsocentral – tar emot luftvägspatienter från de regiondrivna hälsocentralerna.

Bomhus hälsocentral – tar emot luftvägspatienter från Capios hälsocentraler (Brynäs, Gävle, Bomhus).

Hälsocentralen City – tar emot luftvägspatienter från Praktikertjänsts hälsocentraler (City och Eira).arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar