Exklusiva vinnyheter i höstmörkret – Sune Liljevall tipsar


I oktober lanseras dryga 100-talet tillfälliga vinnyheter – många är exklusiva och kommer i försvinnande små kvantiteter. Men det finns en del i större antal också, och till bra priser för kvalitetsnivån.

Ofta handlar dessa nyhetssläpp om viner som är eftertraktade världen runt och som mestadels produceras i starkt begränsad volym – vilket gör att de inte kan listas i Systembolagets fasta sortiment och i alla butiker. Men efter ett stopp i möjligheten för alla att beställa hem nyheterna på grund av corona så går det fint igen. Så tveka inte att beställa. Du har dem i din systembutik inom några dagar.

Vinerna är utspridda på flera olika lanseringsdatum. Har valt ut fem riktigt goda vita viner väl värda att ”slåss om” och sex utmärkta röda höst/kött-viner.

Sune Liljevall

Fynd – bästa vita köp

Böjt Egri Csillag Superior 2019, Ungern

Omdöme: Ett riktigt gott och personligt vin som gjorts på en mix av ungerska och internationella druvsorter. Bjuder på en syrafräsch, renfruktig, något mineralig smak med inslag av citrus och en liten blommighet i tilltalande samspel. Ett utmärkt fisk- och skaldjursvin till riktigt bra pris. (I butik 6 oktober)

Pris: 129 kr Systembolagsnummer: 92586

G Château de Guiraud 2019, Bordeaux, Frankrike

Omdöme: Vita bordeauxviner är tyvärr underskattade i jämförelse med till exempel vit bourgogne. Här har vi dock en mycket matvänlig och god exponent för vintypen som av tradition är en mix av sauvignon blanc och semillon. Här samsas gräsigt örtiga aromer med inslag av vinbärsblad, citrus och nötiga ekfatstoner i balanserad symbios. Fungerar fint till såväl fiskrätter som till ljusa kötträtter på gris och kyckling. (I butik 23 oktober)

Pris: 189 kr Systembolagsnummer: 90588

Juliusspital Würzburger Stein Riesling 2018, Franken, Tyskland

Omdöme: Doften är aptitretande mineralig med toner av citruszest, aromer som går igen i den delikata, påtagligt friska smaken som redan nu gör vinet till en utsökt partner till fisk och skaldjur av alla slag. Men definitivt ingen brådska att korka upp. Kommer att växa i komplexitet och nyansrikedom med några års ytterligare vila. (I butik 6 oktober)

Pris: 199 kr Systembolagsnummer: 90590

…också bra vita köp

Vigna Santa Margherita Vernaccia di San Gimignano 2018, Toscana, Italien

Omdöme: Druvan vernaccia odlas enbart i den antika staden San Gimignanos omgivningar. Exponerar en behagligt ren och frisk något örtig smak med päron- och äppeltoner. Passar till det mesta från hav och sjö och en kul druva att låta dina besserwisser-kompisar gissa på… (I butik 27 oktober)

Pris: 179 kr Systembolagsnummer: 94985

Wittman Westhofener Riesling Trocken 2019, Rheinhessen, Tyskland

Omdöme: Kalasgod ekologisk riesling som gjord för höstens färska skaldjur och fiskrätter. Naturligtvis är vinet tokungt och ytterst livligt just nu – med citrus, persika och mineraler i ytterst stringent och friskt samspel. Visst kan det drickas redan nu, men du kommer sannolikt att bli rikt belönad om du kan ge dit till tåls åtminstone något år till. (I butik 20 oktober)

Pris: 249 kr Systembolagsnummer: 92881

Fynd – bästa röda köp

Domaine Font de Courtedune Côtes du Rhône Vieilles Vignes 2018, Rhône, Frankrike

Omdöme: Maffigt Rhônevin med solvarm generositet där mörka skogsbärsinslag trängs tillsammans med mörka körsbär och milda kryddor i en sammetslen, lättsvald stil. Ett utsökt val till mustiga höstgrytor. (I butik 20 oktober)

Pris: 139 kr Systembolagsnummer: 90061

Les Quatre Terres (Domaine Santa Duc) 2018, Rhône, Frankrike

Omdöme: Klockrent fynd från en alltid övertygande biodynamisk producent. Ytterst smakgeneröst med björnbär, vildhallon, kryddörter, viol och lite lakrits i angenämt, följsamt samspel. Kalasval till alla smakrika mörka kötträtter på nöt, lamm och vilt. (I butik 6 oktober)

Pris: 149 kr Systembolagsnummer: 92611

Yann Chave Crozes-Hermitage 2018, Rhône, Frankrike

Omdöme: Ett riktigt gott och välbalanser syrahvin med druvtypiska toner av mörka bär, rökiga charkuterier, kryddörter, lagerblad och anis. Kan njutas redan nu till smakrika mörka kötträtter, gärna på vilt. Men kommer att utvecklas fint med några års ytterligare vila. (I butik 6 oktober)

Pris: 219 kr Systembolagsnummer: 95017

…också bra röda köp

Pedra Cancela Castas Nativas 2018, Dao, Portugal

Omdöme: Generöst, fruktigt vin med struktur och balans där stråk av svarta vinbär, örter, blå plommon och nötiga fattoner kan noteras på arompaletten. Kan passa fint till de flesta mörka kötträtter på nöt och lamm. (I butik 8 september)

Pris: 149 kr Systembolagsnummer: 95714

Fleurie Les Hauts du Py 2018, Beaujolais, Frankrike

Omdöme: Ett vin som nog ingen kan ogilla. Bjuder på en mycket generös smak med inslag av solmogna bigarråer, hallon och blåbär tillsammans med välavstämda ekfatstoner i rättframt klunkvänlig, men ändå seriöst anslagen, stil. Servera gärna vid 15-16 grader till exempelvis örtkryddat lamm eller kyckling. Helt klart en höjdarbeaujolais. (I butik 27 oktober)

Pris: 189 kr Systembolagsnummer: 93135

Montecillo Gran Reserva Selección Especial 1981, Rioja, Spanien

Omdöme: Vill du testa hur en fullmogen rioja smakar så har du här chansen. 39 års lagring har gett ett mycket nyanserat, elegant, silkeslent, långt smakande vin med inslag av torkade frukter, tobak, läder, russin, choklad… Priset är definitivt motiverat. Njut med fördel till en elegant kötträtt på t ex rådjur, lamm eller kalv och du har chans att hamna i sjunde himlen… Ska drickas nu. (I butik 22 september)

Pris: 339 kr Systembolagsnummer: 95959arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar