Alma säger nej till tobak trots att kontraktet löpt ut


Johnny Gustafsson som är drogsamordnare i Gävle kommun var med och drog igång Tobaksfri Duo i Gävle. Modellen hämtades från Umeå, där det varit ett framgångsrikt sätt att minska tobaksanvändningen bland yngre tonåringar. Utvärderingar av Tobaksfri Duo visade att färre rökte och färre använde narkotika.

– Vi vet att rökare har en tidig alkoholdebut och att det är främst de som även provar narkotika, ofta cannabis och hasch, narkotika som röks, säger Johnny Gustafsson.

Som pilotprojekt i Gävle användes Stigslundsskolan och Bergby skola. I dag är samtliga högstadieskolor i Gävle med, kommunala och friskolor.

– Debuten för tobak har skjutits fram, konstaterar Johnny Gustafsson.

I Tobaksfri Duo skriver högstadieeleven tillsammans med en person över 18 år under ett kontrakt om att vara tobaksfri fram till avslutningen i nian. En gång per år undertecknas en försäkran om att duon är tobaksfri.

Alma Gustafsson gick i sjuan på Sofiedalsskolan när hon fick information om Tobaksfri Duo. Hon tyckte att det var intressant och lärorikt att få höra om tobakens verkningar.

Med nära släktingar som rökte under hennes uppväxt var det ett lätt val att låta bli tobak.

– De flesta i klassen skrev på kontraktet om att vara tobakfria, minns Alma.

Hon bildade duo med sin mamma Annette, som aldrig rökt och de fortsatte tillsammans även i åttan och nian. Anette tycker också att det var en positiv upplevelse att vara en del av.

Nu går Alma Gustafsson första året på gymnasiet, och om hon skulle bli bjuden på snus eller en cigarett så skulle svaret bli precis som förr:

– Nej, absolut inte.

Däremot så började storasyster Amanda att snusa när hon gick i gymnasiet. Hon slår dövörat till när Alma säger åt henne att lägga av med snuset.

– Jag skulle aldrig röka, för det luktar så illa. Snuset jag använder är svagt och planen är att jag ska sluta, men inte just nu, säger Amanda.

I normala fall får vårdnadshavare information om Tobaksfri Duo i samband med föräldramöten på skolorna. I år, med corona, går all information ut med brev, papperspost.

– Många andra kommuner har gått över till att skicka ut information och kontrakt digitalt, men inte Gävle, säger Johnny Gustafsson nöjt.

Han har en tanke med att det ska komma ett brev och landa i lådan. Han vill att brevet ska leda till att de som ska vara med sätter sig ner och pratar om det, skriver under tillsammans efter ett gemensamt beslut.

– Gävle sticker ut med många deltagare och jag tror att det är pappersformatet som är vinnande.

Han har golvet fyllt av lådor med kuvert, information och kontrakt. Skrivbordet är fyllt av sprättade brev med påskrivna kontrakt. De sätts in i pärmar uppdelade på skolor. Två skolor återstår innan alla sjuor fått sitt brev. Därefter ska åttor och nior som inte skrivit på få en ny chans.

– Hittills är det 1844 som skrivit på och skickat in.

Johnny Gustafsson är också i full färd att skicka ut medlemskort till de ungdomar som deltar. De får ta del av medlemsförmåner samt har chansen att vinna fina priser vid en årligt utdelning på varje skola.

– Tyvärr är det svårt att få affärsidkare att ställa upp med rabatter, priserna som vi lottar ut köper vi in. Och av Brynäs brukar vi få matchbiljetter, men det gäller ju inte nu förstås, med corona, säger Johnny Gustafsson.

Den riktade insatsen mot tobaksanvändning bland högstadieelever har gett resultat. Rökningen har gått ner ordentligt i Gävle, däremot märks sedan 2017 en liten ökning för användning av snus.

En undersökning bland niondeklassare visade 2014 att 30 procent rökte, 2017 var det tio procent som svarade att de rökte. Motsvarande siffror för de som drack alkohol var 2014 75 procent och 2017 39 procent.

För den som skriver på för Tobaksfri Duo gäller att avhålla sig från cigaretter och snus, men även vattenpipa och e-cigaretter.

– Många tror att e-cigaretter inte är så farliga, särskilt om de väljer en nikotinfri, säger Johnny.

Han måttar någon centimeter med fingrarna och säger att en liten del av en e-cigarett motsvarar rök från 70 cigaretter.

– Det är i själva röken som det farliga finns. Nikotinen är enbart det beroendeframkallande.arbetarbladet

Related posts

lämna en kommentar