Janne Andersson står inför ett dilemma här


Landskamper! Tre stycken! Eller hur? Nej, jag vet, man hänger inte riktigt med. Själv ser jag fler munskydd än anledningar att genomföra allt som var planerat i höstens internationella kalender med tanke på hur pressat ligaspelet är, men i Moskva var den svenska landslagsfotbollen tillbaka i tablån. Så är bestämt, kosta vad det kosta vill.

Mot Ryssland fick en svensk andraelva möjligheten att visa upp sig. Den såg ut som den alltid ser ut: Inte lika trygg som förstaelvan, vilket gör det svårare för alla att visa sig från sin bästa sida. Det hackar i press och passningsspel och lagdelarna lossnar. 

Med andra ord höll det inte ihop riktigt, speciellt inte i första halvlek. Ryssland fick spela igenom centralt och kom till flera halvchanser och ett dundrande ribbskott – men det var Janne Anderssons landslag som gjorde målet: Alexander Isak med en vältajmad löpning, ett vältajmat upphopp och skicklig träff med hjässan på Sebastian Larssons utmärkta frispark.

Till andra halvlek luckrades saker och ting upp. Kristoffer Olsson introducerades och gjorde skillnad, Ryssland tröttande, bjöd på ytor och lät sitt anfallsspel övergå i en långsam sluggerfest med trötta försök att bryta igenom. Sverige stod stadigt och lät sig inte luras av de två hundra inläggen mot hemmalagets bjässar, i stället var det den länge bannlyste Mattias Johansson – som ersatte Emil Krafth i halvtid – som sköt ett hoppfullt skott på en rysk häl och 0-2 rann in ur mer eller mindre ingenting. Den ryska reduceringen på övertid är bara relevant för protokollet.

Anderssons stora dilemma

Seger, men inte mycket mer alltså. 

Glädjeämnen: Comeback för Viktor Claesson, Mattias Svanberg visade på nytt att han kan göra ett värdefullt jobb. Målskytten Alexander Isak visste vi det mesta om, men det som står i vägen för en startplats i det här landslaget är inte att han gör för få nickmål på inläggsfrisparkar, det är andra saker. 

Förbundskaptenen som såg honom spela med alla sina reserver i kväll såg nog ännu en påminnelse om sitt stora dilemma.

Svensk landslagsfotboll har två saker när 2020 går mot sitt slut. Det ena är en fantastiskt välfungerande modell för hur man spelar landskamper och tar resultat, och det är ju vad allt det här handlar om. Det andra är en grupp spelare på väg fram med egenskaper som kanske kan utmana hur den där modellen ser ut.

Hur trasigt måste ett landslag vara?

Den stora frågan inför EM nästa sommar är vilket Sverige som är det bästa Sverige. Andersson vet att han kommer få bra prestationer och bra resultat av laget vars anfallsspel behöver Marcus Berg som uppspelspunkt och Sebastian Larssons förmåga att ge mittfältet balans. Men han vet nog, precis som många andra, att tillgången till den yngre gruppen spelare har ritat om förutsättningarna. 

Byter du ut Ola Toivonen, Sebastian Larsson, Viktor Claesson och Marcus Berg mot Alexander Isak, Dejan Kulusevski, Kristoffer Olsson och Robin Quaison – då får du plötsligt skäl att anfalla på ett annat sätt, att driva matcherna med andra medel. Det går att argumentera för att den förändringen är inledd – men den definitiva brytpunkten står för dörren. Som diskussionspunkt kommer den att sväva över förbundskaptenen tills dess att vi befinner oss på andra sidan.

Det är en av fotbollens svåraste avvägningar, den återkommer hela tiden, och från och med den här hösten är den ständigt närvarande runt Janne Anderssons landslag: Hur trasigt måste ett landslag vara för att man ska våga laga det?

Janne Andersson om anfallet: ”Skickliga”expressen

Related posts

lämna en kommentar